Съюзът на говедовъдите призова България да подкрепи млечното говедовъдство

Без таван на получаваните средства или до 560 000 на  ферма искат да получават едрите ни говедовъди от Националния съюз на говедовъдите в България – НСГБ по линия на Временната рамка при кризисни ситуации от ЕС.

Твърдейки, че са основните производители на мляко, те приветстват позицията на агроминистър Тахов и го поздравяват за смелостта му да поиска от името на България отпускането на подкрепа за всички производители, засегнати от кризата, които да получават помощ без таван или при втория вариант таванът да бъде 560 000 евро.

Министър Тахов отправи това искане на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, който преди дни се проведе в Люксембург и беше подкрепен от само още  3 държави.

На този съвет Румъния е поставила 2 други искания, които  шефът на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров иска и нашата страна да подкрепи.

Първото е наше старо искане да се изравнят плащанията на новите страни членки със старите, основали ЕС.

А второто е да се закупят разплодни животни в рамките на СПР с европейски средства, което у нас ще помогне за покриване на недостига на мляко, защото ще се увеличи броят на кравите и ще се подобри генетиката им.

Според  Димитър Зоров у нас започвало преструктуриране на млечното говедовъдство, което за съжаление е  продиктувано от ситуацията на терена – намалява броят на отглежданите крави, намалява и производството от тях.

Диана Ванчева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X