Очакват се валежи около и под нормата, което изисква повишен поливен режим, където го има

Парадоксите на българските земеделски производители с напояването на културите в големите жеги не спират, а и няма как да спрат, защото преди време разбрахме, че могат да поливат само съществуващи поливни площи, но не и нови, което им е забранено от ЕК.

Те с нетърпение очакват валежи, но се оказва, че очакването за прогнозираните на много места в полските райони валежи ще подобрят само временно условията за протичане на вегетационните процеси при пролетните култури, както съобщиха от  Националния институт по метеорология и хидрология.

А през повечето дни от второто и третото десетдневие на юли

се очаква относително сухо и горещо време

което ще доведе до скъсяване на междуфазните периоди.

При тези условия

ограничаващ фактор за развитието на царевицата и слънчогледа ще бъде дефицитът на почвена влага

При царевицата ще се наблюдават различни фази – изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. В края на месеца при ранните хибриди царевица ще се наблюдава начало на млечна зрелост.

При слънчогледа ще се осъществява цъфтеж, оплождане и наливане на семената.

Очакваните максимални стойности на температурите между 35-40°С обаче ще имат негативно въздействие върху културите именно по време на тези репродуктивни стадии.

Очакваните валежи около и под нормата за месеца ще изискват прилагането на повишен поливен режим

  Но, това както разбрахме се отнася за районите, в които има напояване и на земеделските стопани се подава вода.

Фермерите от Пазарджишко, Пловдивско и  Старозагорско например, ни казват, че вече не очакват подобно поливно спокойствие и ако решат да поливат пролетниците като слънчогледа например, за тях вода няма. Няма да имат и за втора поливка на царевицата, което означава, че очакваният добив от нея ще падне и ще доближи стойностно себестойността.

В същото време в районите на Пловдивско казват, че вътрешноканалната мрежа е в лошо  състояние, а климатът определено става най-голямото им предизвикателство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини