Има ли ефект от обработката на семената на пшеницата?

В условията на нарастваща икономическа криза, земеделските производители все по- трудно намират пари за обработване на семената. Има ли възвръщаемост тази земеделска практика?

От фирма Амитица са на мнение, че това е най-добрата инвестиция на време и финанси, която един зърнопроизводител може да направи за своите посеви. И нашето мнение е резултат от дългогодишния опит и работа с зърнопроизводителите.И думата инвестиция е леко пресилена, тъй като цената на някои от пакетите за третиране на семена е нищожна в сравнение с постигнатите резултати.

Ефектът от обработката на семената се дължи на отличната работа на микроорганизмите, които най-общо възстановяват баланса в ризосферта , насърчават покълването, растежа на корените, усвояват трудно- достъпните хранителни елементи дори при хранителен дефицит и намаляват абиотичния стрес. Освен това някои микроорганизми имат силно антисептично действие и така допринасят за здравето и доброто развитие на бъдещото растение.  Пакетите за третиране на семана са различни, но най- общо съдържат торове на основата на консорциум от различни видове микроорганизми с различна функция, съчетани с ензимни биостимуланти и или инсектицид и фунгицид в зависимост от бюджета.

Биостимулиращият ефект се осъществява чрез отделянето на фитохормони ауксини и гиберелини) и растителни хормони-прекурсори. Тези вещества предизвикват по-добро развитие на корените, дори при хранителен дефицит, което дава възможност за изследване на по-голяма площ от почвата и достъп до непокорни хранителни вещества и водни отлагания. Взаимодействието растение-бактерия стимулира развитието на кореновата система, увеличавайки максимално усвояването на хранителните вещества в почвата.

Ефектът на торовете се дължи на ефективното мобилизиране на най-малко достъпните хранителни вещества за растението (органичен азот, фосфор, микроелементи).

Микоризините гъби, които са друга основна съставка в препаратите селектирани специално за пакетите за обработка на семена пък  развиват капилярната мрежа от хифи, способна да достигне минерални отлагания дори далеч от корена, да ги мобилизира и да ги въведе в растителния ксилематичен поток. Такъв е добре познатия ни вече продукт Екоп проп , който заема челни позиции в нашия каталог.

Rhizobacteria, като Bacillus и Pseudomonas, произвеждат литични ензими, органични киселини и сидерофорни вещества, способни да разтварят и правят достъпни фосфор, азот и микроелементи като желязо, манган и цинк. Желязото е един от основните елементи за развитието на болестите, като по този начин ограничава тяхното развитие.

Свържете се с експертите на фирма Амитица, за да изберат най-подходящият пакет за вас според агроклимата и вашият бюджет !

„Защото вашите растения са важни за нас“ от 1994!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини