Наемите на земя в Украйна ще се утроят

Аграрният инвестиционен фонд на Украйна очаква, че благодарение на онлайн търговете за аренда на държавни земеделски земи, които се планира да бъдат пуснати в близко бъдеще, цените на арендата ще се увеличат около три пъти. Това каза ръководителят на фондацията Ярослав Ярославски.

Началната ставка е 12% годишно от нормативната парична стойност на парцела. Средно е от 3,5 до 4 хиляди UAH на хектар годишно (160-170 лв/ха). Победител ще бъде този, който предложи най-високата оферта. Процесът на наддаване ще бъде същият като за общинска земя, която вече е налична на Prozorro – три кръга.

Сроковете за преотдаване под наем са 14 години за ниви за едногодишни култури и 25 години за трайни насаждения. 2052 парцела в 20 региона са планирани да бъдат пуснати за онлайн търгове за аренда на земя. Търгът ще се проведе в Prozorro.Sale, където ще бъде създадена отделна секция на Land Bank. Един лот е един парцел. Площта им варира от 1 хектар до 4 хиляди хектара.

„Анализирахме статистиката на Прозоро за комуналните земи. Средният процент на състезанията там се повишава до 10 хиляди UAH. Но имаме различни региони, различни рискове – има западни региони, има и Харковска и Сумска области. Следователно пазарът ще покаже разликата в търсенето на земя“, обясни Ярославски.

Също така, в Украйна вече са продадени 567 хиляди хектара земя.

През трите години на работа на открития пазар на земя в Украйна са сключени повече от 254 хиляди сделки за покупко-продажба на земеделска земя, а общата площ на продадената земя възлиза на 567 322 хектара, а средната цена на един хектар достига 41 000 гривни (18 200 лв)

Най-активната година на продажби е 2023 г., когато са продадени 179 921 хектара земя. Полтавският регион стана лидер по отношение на продадената земя, там за три години бяха продадени 60 360 хектара. Второто и третото място заемат съответно Днепропетровск (58 869 хектара) и Харков (54 458 хектара).

Избухването на войната засегна динамиката на пазара и цените на земята. През първата половина на 2024 г. най-голямото количество земя е продадено в района на Полтава – 17 036,6 хектара при средна цена от 52 000 UAH на хектар.

Най-скъпата земя тази година беше в Ивано-Франковска област: 101 хиляди UAH на хектар. В Днепропетровска област са продадени 12 952,7 хектара за 34 хиляди UAH на хектар. Кировоградска област измести фронтовата линия Харковска област от челната тройка, продавайки 9 375 хектара за 38 хиляди UAH на хектар. (1 украинска гривна е равна на 0,044 лв)

Покупката и продажбата представляват само една четвърт от всички промени в собствеността на земята. По-голямата част от промените в собствеността (65%) се дължат на наследяване. Въпреки лекия спад на цените през април 2024 г., увеличението на стойността на земеделската земя през май не следва да се разглежда като дългосрочна тенденция. От началото на 2024 г. обаче средните цени на земята остават значително по-високи в сравнение с предходни периоди.

Отварянето на пазара на земя за юридически лица през януари 2024 г. предизвика структурни промени на пазара, което доведе до повишаване на стойността на земеделските земи. От отварянето на пазара досега 724 фирми са упражнили правото си на закупуване на земеделска земя. През май 2024 г. 318 фирми са придобили поне един земеделски парцел, което е почти равно на април 2024 г., когато 322 юридически лица са направили подобни покупки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини