Copa-Cogeca: Недобри перспективи за зърнените култури, стабилни за маслодайните

Производството на зърнени култури в ЕС ще  достигне 257,3 милиона тона, отбелязвайки спад от 4,7 на сто в сравнение с реколтата през 2023 г. Междувременно се очаква производството на маслодайни семена да спадне с 1 на сто или 31,9 милиона тона, а протеиновите култури да отбележат ръст от 13 на сто или 3,9 милиона тона.

Това прогнозират за 2024 г. експертите от работните групи на европейската земеделска организация  „Копа-Коджека“, които предупреждават, че ситуацията може допълнително да се влоши.

Очаква се добивите от зърнени култури леко да намалеят през 2024 г. с 1,2 на сто, на фона на по-малкото засети площи с 3,5 на сто.

Значителен спад се прогнозира при производството на пшеница с 6,3 на сто, и на ечемик с 9 на сто, докато производството на царевица остава стабилно.

Повечето северни държави като Белгия, Франция, Дания, Германия, както и централни и източни държави членки имат спад в производството, при Полша с 3 милиона тона, при Франция с 9 милиона тона.

Резултатите за 2024 ще бъдат под 2023 г., определяна като недобра година.

Тази тревожна прогноза може още да се влоши през следващите седмици и месеци заради сложните метеорологични условия и невъзможността за работа на полето, поради което сеитбата е забавена в много райони. Това ще прави добивите зависими от метеорологичните условия през следващите седмици.

При маслодайните ситуацията е доста стабилна, площите са намаляли с 1,6 на сто, добивите са пораснали с 0,7 на сто. Има снижение на площта и   добивите при рапица.

При протеиновите култури ситуацията като цяло е положителна, с изключение на Франция, където се очаквало годишно намаление от 16 на сто главно поради снижените добиви.

Смята се, че следващите седмици ще бъдат решаващи и може доста да променят ситуацията.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини