Защо субсидията за родословните книги е публична, но книгите не са…

По схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните за 2024 г. е заделен финансов ресурс от 9 000 000 лв., утвърден от УС на ДФЗ. Средствата са за развъдните асоциации.

През месец май 2024 г. държавната помощ беше пренотифицирана и вече фигурира в регистъра на държавните помощи под номер SA.114426 и е

с период на прилагане до 31.12.2029 г. 

Целта на помощта е да подпомогне селекционните дейности в животновъдния сектор чрез предоставяне на субсидирани услуги за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните от одобрени развъдни организации.

Те работят под контрола на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

Средствата, които им се отпускат покриват до 100% от административните разходи по създаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.

В предишните години средствата, предназначени за целта, бяха по-малко. За 2022 г. например бюджетът бе увеличен от 7 500 000 лв. на 7 950 000 лв., но средствата всяка година растат, защото желанието на МЗХ е като увеличава държавната помощ за развъдните асоциации да  подкрепи селекционната дейност у нас, обясниха от там.

Много фермери обаче и днес питат за какво точно се дават тези пари и къде отиват, след като

няма публична информация и прозрачност за родословните книги

Някои любопитни животновъди, които искат да видят отчет за изхарчените пари, са разгледали подробно сайта на ИАСРЖ и твърдят, че не откриват списък с  публична родословна книга.

Според експертите от ИАСРЖ отговорът е в това, че агенцията проверява родословните книги, които са електронни и в които данните се попълват от асоциациите. Всяка една родословна книга обаче се води собственост на отделната асоциация, а информацията не е публична, тъй като всеки сертификат, който се изважда от една родословна книга е платен документ.

Ако родословната книга стане публична, тогава ще се изгуби смисъла на сертификата, който е платежен инструмент.

В европейски държави например за сертификат на закупено селекционно животно фермерите получават от порядъка на 20-40 евро, а и много повече, у нас парите са наполовина.

Но именно заради тези пазарни отношения  родословната книга с животни в нея не може да се оповестява. Но когато един фермер продаде селекционно животно, тогава купувачът има право на сертификат с всички данни за животното, който се плаща.

По смисъла на регламента и Наредба 3 ИАСРЖ  няма право да публикува тази информация.

В правомощията на развъдните организации и техните членове е да вземат решение за публикуване в друг вид информацията, свързана с развъдната дейност, обясниха експерти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини