Николай Колев: Условията за есенната кампания са оптимални

Николай Колев, е известен и уважаван земеделски производител от района на Бургас. Обработва 46 000 дка в Югоизточна България, 25 000 дка от които вече участват в програмата за въглеродно земеделие Carbonsafe.  Основните култури, които отглежда са пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, рапица. Потърсихме го, за да разберем как протича есенната кампания и какви са условията за развитие на пшеницата.

Николай Колев, земеделец: Вече трудно могат да се правят предвиждания на пазара

 Почти приключваме сеитбата на пшеницата, започваме ечемика. Тази година условията за есенната кампания са много добри при нас. През септември имахме добри дъждове. Събра ни се по 120-130 литра дъжд на декар. На фона на сушата, която беше 4 месеца преди това, дъждовете дойдоха много добре, за да станат сеитбите качествено.

Има ли промяна в сроковете на сеитба?

Да, тази година започнахме сеитбата на 10-12 октомври. Отказахме се от по-ранни сеитби заради неприятелите – хесенски мухи, черна житна муха и т.н. От тях тръгват много проблеми и вируси.

Но това са истинските срокове за сеитба на пшеницата – 5 – 10 октомври. През годините земеделците ги изтеглиха по-напред, но се оказа, че не е правилно.

От една седмица температурите паднаха и имаме една истинска есен, каквато не сме имали отдавна. Нещата са така, както трябва да бъдат. Друга година по това време температурите са над 20 градуса.

Тези минусови температури може ли да се отразят негативно на посевите и те да измръзнат?

Не, в никакъв случай. Това е есенна сеитба. Тя трябва да презимува. Пшеницата и ечемика са зимни растения, на които студа не пречи. Те трябва да умеят да зимуват. В моята практика от 30 години пшеница е измръзвала веднъж – през 2003 г. на 10 февруари, земята беше скована от сухи студове на 30 см. Но такива студове от тогава не е имало. Ечемиците са по-уязвими, но и при тях не виждам такава опасност.

Препоръките на Института по пшеницата в Садово препоръчват дори на производителите с по-малко площи да почват сеитбата дори в началото на ноември.

25 000 дка в програмата на Carbonsafe в стопанството на Николай Колев

Вие имате ли някакви ориентири, според които разбирате кога е оптималното време за сеитба?

Да, меря температурата на почвата. Земята трябва да е с температура 15 градуса, за да може за 3-4-5 растението да покълне. При пролетните култури колкото повече стоят семената в земята, толкова повече им падат енергиите. И после добивът не е както трябва. Но в момента нищо не ме притеснява. В момента нямам поникнали пшеници. Сутрин температурите са ниски, през деня стават до 14-15 градуса, а мухите вредят след 20 градуса. Най-важното е да има сняг през зимата. Работя в този район вече 18 години и тази година за първи път реките пресъхнаха. Говоря за реки като Ропотамо и Дяволската река.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини