Подхранка в критичните дни?

Едно практично решение за помощ на пчелните семейства в края на зимата, когато има белтъчен глад

Николай Маруфенко, „Пасека Росии”
Трудно е да се съхраняват пити с прашец и мед, което е особено необходимо за стартирането на пчелното семейство в ранна пролет. Питите, сложени в склада често плесенясват или обратното пресъхват. Пчелите в ранна пролет обаче се нуждаят от белтъчна храна и трябва да им я осигурим.
Ето един начин:
За да се ограничат загубите при заделените за зимуване пити с прашец, те се смилат в машинката за месо. На 1 кг от получената восъкопращецова смес прибавяме 1 кг пудра захар или поне ситна захар и 50 г. течен мед. Сместта омесваме прилежно и съхраняваме през есента и зимана в буркани на хладно и тъмно място. Когато дойде време за подхранване на 1 кг от получената смес прибавяме 1 л преварена вода, охладена до 35 градуса Целзий. Отново объркваме сместта и прецеждаме през ситна цедка или марля. Течната белтъчна подхранка затопляме до 35 градуса и заливаме в празни пити, които ще придаваме на пчелните семейства. След пролетното облитане на всяко семейство се придават до три такива пити, пълни с подготвения сироп. Това се прави до появата на достатъчно пресен цветен прашец. Така подпомогнатите пчелни семейства се развиват интензивно и в началото на май са готови за главната пчелна паша.
Пчеларите имат и практиката да подхранват пчелите със суха захар или захарна пудра, което увеличава отглежданото пило, особено в период на слабо отделяне на нектар. Също така стимулира пчелите за събиране на прашец, удължава срока за преминаване в роево състояние, ограничава кражбите между кошерите, увеличава медосбора, снижава разходите на труд на пчеларя. За това пишат редица автори. Положителното качество на тази храна е в това, че пчелите не я складират в килийките. Отрицателното – нужна е много вода за разреждане на сухата захар. Има начини за осигуряването й чрез покривна табла или непромокаема материя, която да улеснява конденза на вода над захарта.
Пчелната храна от суха захар има предимството, че съдържа по-малко вода и повече захароза и значително повече ферменти, които попадат в нея вследствие на активната работа на жлезите на пчелите. За съжаление при този начин се скъсява живота на пчелите. Това е причината използването на суха захар да се препоръчва след основния медосбор, когато нея преработват много стари пчели, които няма да повлияят на зимуването. Добре е да не се дава суха захар в периода предшестващ зимуването, за да не се отслабват пчелните семейства и зимуващите пчели.
В моята практика използвам и още един начин за приготвяне на подхранващ сироп. На 1 кг захар добавям 0,5 л вода, 0,5 л прясно краве мляко и след смесването добавям 24 мг кобалтов хлорид на всеки литър сироп.

Предишна статияКъде отиват роевете?
Следваща статияЗагадките на мастното тяло

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X