Подхранка в критичните дни?

Едно практично решение за помощ на пчелните семейства в края на зимата, когато има белтъчен глад

Николай Маруфенко, „Пасека Росии”
Трудно е да се съхраняват пити с прашец и мед, което е особено необходимо за стартирането на пчелното семейство в ранна пролет. Питите, сложени в склада често плесенясват или обратното пресъхват. Пчелите в ранна пролет обаче се нуждаят от белтъчна храна и трябва да им я осигурим.
Ето един начин:
За да се ограничат загубите при заделените за зимуване пити с прашец, те се смилат в машинката за месо. На 1 кг от получената восъкопращецова смес прибавяме 1 кг пудра захар или поне ситна захар и 50 г. течен мед. Сместта омесваме прилежно и съхраняваме през есента и зимана в буркани на хладно и тъмно място. Когато дойде време за подхранване на 1 кг от получената смес прибавяме 1 л преварена вода, охладена до 35 градуса Целзий. Отново объркваме сместта и прецеждаме през ситна цедка или марля. Течната белтъчна подхранка затопляме до 35 градуса и заливаме в празни пити, които ще придаваме на пчелните семейства. След пролетното облитане на всяко семейство се придават до три такива пити, пълни с подготвения сироп. Това се прави до появата на достатъчно пресен цветен прашец. Така подпомогнатите пчелни семейства се развиват интензивно и в началото на май са готови за главната пчелна паша.
Пчеларите имат и практиката да подхранват пчелите със суха захар или захарна пудра, което увеличава отглежданото пило, особено в период на слабо отделяне на нектар. Също така стимулира пчелите за събиране на прашец, удължава срока за преминаване в роево състояние, ограничава кражбите между кошерите, увеличава медосбора, снижава разходите на труд на пчеларя. За това пишат редица автори. Положителното качество на тази храна е в това, че пчелите не я складират в килийките. Отрицателното – нужна е много вода за разреждане на сухата захар. Има начини за осигуряването й чрез покривна табла или непромокаема материя, която да улеснява конденза на вода над захарта.
Пчелната храна от суха захар има предимството, че съдържа по-малко вода и повече захароза и значително повече ферменти, които попадат в нея вследствие на активната работа на жлезите на пчелите. За съжаление при този начин се скъсява живота на пчелите. Това е причината използването на суха захар да се препоръчва след основния медосбор, когато нея преработват много стари пчели, които няма да повлияят на зимуването. Добре е да не се дава суха захар в периода предшестващ зимуването, за да не се отслабват пчелните семейства и зимуващите пчели.
В моята практика използвам и още един начин за приготвяне на подхранващ сироп. На 1 кг захар добавям 0,5 л вода, 0,5 л прясно краве мляко и след смесването добавям 24 мг кобалтов хлорид на всеки литър сироп.

Предишна статия
Следваща статия

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини