Катастрофален срив на породата Източнобалканска свиня, в страната има едва 350 животни от нея

Сривът, който преживява в момента породата Източнобалканска свиня е катастрофален. В цялата страна има едва 350 животни от нея. Така Георги Йорданов-директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) коментира ситуацията с изчезващата българска порода животни.

„Когато Африканската чума по свинете навлезе в България, ние създадохме два центъра-един, от които е в Станцията по изкуствено осеменяване в Сливен. В тях животните бяха извадени от естествения им хабитат, за да можем да опазим популацията. От 1 200 броя контролирани свине в момента сме с 250 в частен сектор и 100 животни в двата ни центъра“, коментира още той и определи ситуацията като много сериозна. „Изправени сме пред дилемата дали ще успеем да съхраним тази българска порода или тя ще изчезне“, допълни Йорданов.

Освен в двата центъра на ИАСРЖ, генофонд на породата се съхранява и в земеделски център в Средец. „При нас в т.н. „евакуационни“ центрове имаме 7 генеалогични линии. Гарантираме, че до 4 генерации няма да има близкородствено съешаване. Води се много строг отчет на съешаването, произхода на животните се записва и съм убеден, че ако продължим да работим заедно – развъдните организации, собствениците и държавните институции, породата няма да бъде унищожена“, категоричен е специалистът.

За да помогне за спасяването на Източнобалканската свиня, ИАСРЖ вече е провела два търга за продажба на прасета от изчезващата порода. Първият е успешен, но втория- не. „Имаше участник, които заплати цената на животните, но те още се намират в нашето депо в Сливен и трансфер не е извършван. Причината е, че този участник беше от Благоевградска област, а не от посочения ареал, в който породата може да бъде развъждана от ветеринарна гледна точка- Варненска, Шуменска и Бургаска. Затова ще направим трети търг в края на тази или началото на следващата година да опитаме отново да продадем 20 млади ремонтни животни. Надяваме се този път, чрез развъдните организации да намерим участници, които да са от определения ареал и да можем да извършим репопулация на породата“ каза още Георги Йорданов.

„От технологична гледна точка ние нямаме място да гледаме много животни, а и целта е породата да си отива в ареала, ние сме я съхранили, направили сме развъден, случен план, нашата грижа е временна, докато ситуацията е критична“, допълва той.

Източнобалканската свиня е единствената българска местна порода животни. Ценното в нея са добрите вкусови качества на месото, което се различава от това на конвенционалните породи.

Изпълнителният директор на ИАСРЖ, цитира професор Георги Здравков според когото, нашите, български местни породи са живите паметници и ние не знам кога ще бъдат използвани в развъдни схеми тези животни, те носят в своя генотип много ценни качества – адаптирани и приспособени, затова е необходимо да бъде запазена породата.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
X
X