Свиневъдството в Германия под ударите на кризата

Пазарът на свинско месо в страната преживява най-тежката криза от десетилетия

Свиневъдството в Германия пострада сериозно от коронавирусната пандемия, африканската чума по свинете и дъждовното лято. На този фон се стигна до катастрофален спад в консумацията на свинско месо, съобщава информационната агенция Бавария 24.

Поради пандемията Covid-19 в Германия клането намаля драстично, което доведе до излишък от свине и прасенца. В допълнение, дългият локдаун и неработещите продължително време заведения за обществено хранене предизвикаха спад в търсенето. Лошият сезон за традиционното барбекю през 2021 г., поради неблагополучия с времето, влоши нещата.

Ето хронологично някои от фактите. През септември 2020 г. бе идентифицирано първото в страната огнище на африканска чума по свинете. В резултат на това Китай прекрати вноса на немско свинско месо. По-рано 25% от общия износ от Германия бе за тази страна. Ембаргото доведе до спад в цените на месото. Производителите на прасенца получават само 20 евро за животно. С тази цена на месото производителите вече са на ръба на фалита.

Според фермерите, за да се предпази стопанството от загуби, е необходимо продажбата на свинско месо в живо тегло да се извършва на 60 евро на глава. Това означава, че сега при продажбата на добитък производителят губи 40 евро за всяко животно.

Баварското Министерство на земеделието е убедено, че е необходимо да се подкрепят местните производители. Но няма еднозначен отговор как да се промени ценообразуването, така че да стане изгодно за собствениците на ферми. Във ведомството смятат, че изход от ситуацията могат да бъдат поощрителни премии за хуманно отношение към животните.

Междувременно някои фермери са толкова отчаяни, че желаят да получат премии, ако напуснат сектора. Това вече е реализирано в Холандия, където фермерите получават пари, ако решат да прекратят дейността си. Но някои собствениците на свинеферми не могат да си позволят дори това, тъй като по-рано са взели кредити за реконструкция на помещенията за животни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X