Евродепутатите одобриха реформата на общата селскостопанска политика

•Новата политика укрепва биологичното разнообразие и се придържа към законодателството и ангажиментите на ЕС в областта на околната среда и климата•10% от преките плащания ще бъдат предназначени за малки и средни стопанства
•Постоянен резерв за кризи, който да се използва, когато цените или пазарите са нестабилни
•Санкции за нарушителите на трудовото законодателство

Във вторник Парламентът даде „зелена светлина“ на новата селскостопанска политика на ЕС. В актуализирания си вариант тя е по-екологосъобразна, по-справедлива, по-гъвкава и по-прозрачна.
В хода на преговорите по пакета за законодателни реформи членовете на ЕП настояха, че укрепването на биологичното разнообразие и спазването на законите и ангажиментите на ЕС в областта на околната среда и климата ще бъдат от ключово значение за прилагането на реформираната обща селскостопанска политика (ОСП), която ще влезе в сила през 2023 г. Комисията ще преценява дали националните стратегически планове по ОСП са в съответствие с тези ангажименти. Земеделските стопани обаче са тези, които трябва да прилагат практиките, щадящи климата и околната среда. Държавите членки ще бъдат задължени да гарантират, че най-малко 35% от бюджета за развитие на селските райони и най-малко 25% от преките плащания са насочени към мерки в областта на околната среда и климата.

По-голяма подкрепа за малките стопанства и младите земеделски стопани
Членовете на ЕП подсигуриха, че най-малко 10% от преките плащания ще се използват за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства и че най-малко 3% от бюджета на ОСП ще бъдат предоставяни на млади земеделски стопани. Те също така настояха кризисен резерв с годишен бюджет от 450 млн. евро (по текущи цени) да бъде постоянно на разположение на земеделските стопани и да ги подпомага при нестабилност на цените или на пазара.

По-голяма прозрачност и по-добро спазване на трудовото законодателство
По настояване на Парламента трудовите правила в европейското селско стопанство ще бъдат по-добре наблюдавани, а нарушенията ще бъдат санкционирани благодарение на сътрудничеството между националните инспектори по труда и разплащателните агенции по ОСП.Информацията за крайните бенефициери на подкрепата от ЕС ще бъде по-прозрачна благодарение на инструмента на ЕС за извличане на данни, до който държавите членки ще получат достъп. Този инструмент ще спомогне за установяване на риска от измами чрез съпоставяне с информацията в публичните бази данни.Регламентът за стратегическите планове беше приет с 452 гласа „за“, 178 гласа „против“ и 57 гласа „въздържал се“, „Хоризонталният регламент“ с 485 гласа „за“, 142 гласа „против“ и 61 гласа „въздържал се“, а Регламентът за общата организация на пазара — с 487 гласа „за“, 130 „против“ и 71 гласа „въздържал се“.

Цитати
Докладчикът за стратегически планове, Петер Яр (EНП, Германия) заяви: „Като одобряваме реформата на ОСП, ние гарантираме сигурност при планирането не само за държавите членки, но най-вече за нашите европейски земеделски стопани. Гарантирахме, че тази ОСП е по-устойчива, по-прозрачна и по-предвидима. Новият модел на изпълнение ще намали бюрократичната тежест на селскостопанската политика върху земеделските стопани. Днешното ни гласуване показа, че искаме да защитим и насърчим семейните стопанства, хората, които поддържат и съхраняват културния ни пейзаж“.Докладчикът „Хоризонтален регламент“, Улрике Мюлер (Renew, Германия) коментира: „Днес е исторически ден за новата ОСП – ден, в който напредваме към една по-амбициозна от екологична гледна точка, социално осъзната и ориентирана към резултатите селскостопанска политика. Новият модел на изпълнение ще гарантира, че ОСП ще се фокусира повече върху постигането на целите си и по-малко върху простото спазване на правилата. Също така се погрижихме плащанията по ОСП да са по-прозрачни и финансовите интереси на ЕС да са по-добре защитени. Тази ОСП наистина ще бъде успешна.“Докладчикът за обща организация на пазара, Ерик Андрийо (С&Д, Франция) заяви: „За първи път от повече от 30 години насам, благодарение на общата организация на пазара, което е част от реформата на ОСП, одобрените днес реформи ще означават повече регулиране на пазара, отколкото дерегулиране. Можем да се гордеем с извървения път, защото постигнатият напредък е важен за земеделските стопани, за сектора и за потребителите. Общата организация на пазара със сигурност е първата стъпка в правилната посока.“

Следващи стъпки
Настоящите правила за ОСП бяха удължени след 31 декември 2020 г. и заменени с преходни правила до края на 2022 г. След като бъдат одобрени от Съвета, новите правила ще се прилагат от 1 януари 2023 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X