В Германия: Млякото от фермата струва 54 цента – фермерите не печелят от това

Мандрите плащат 54 цента за мляко от фермата. Себестойността му надмина 50 цента.  Фермерите дори не получават 4 цента.

Както стойността на суровината на млякото, изчислена от института Ифе от цените на маслото и обезмасленото мляко, така и цените на млякото на място, търгувано между мандрите, са преминали границата от 50 цента. Към това се добавя и борсовата стойност на млякото, която също е изчислена от института ife: тя също е надхвърлила границата от 50 цента за месеците декември и януари.

Има две сериозни причини за този скок на цената. Първо: суровото мляко в момента е по-оскъдно в Германия и Европа, отколкото е било от дълго време. Второ: Оценката на суровината на млякото – тоест по принцип цените на най-важните млечни продукти – напоследък се подобри значително. Повечето млечни продукти бяха на най-високото си ниво от седем години.

И това не се отнася само за цените на маслото и млякото на прах. Не. По данни на Европейската комисия цените на едро на сиренето (Едам) в Европа също достигнаха 7-годишен връх в края на ноември. Защо това е особено важно? През последните години в Германия около 40 процента от млякото е отишло за производството на сирене. 

Стойност на суровината и борсово мляко над 50 цента

Колко рязко са се повишили цените на маслото и обезмасленото мляко показва стойността на суровината на млякото, изчислена от института Ife в Кил за месец ноември – това показва развитието на цените на маслото и обезмасленото мляко на прах на пазара в брой.

Още през октомври стойността на суровините се е увеличила значително: от 38,9 цента / кг до 43,3 цента / кг. Това е плюс от 4,4 цента и най-високата стойност досега. През ноември тя се покачи до 50,1 цента. Увеличение от 6,8 цента за четири седмици.

Настоящото, много динамично развитие на пазара, е  ясно видимо и при борсовата стойност на млякото. Това е също изчисленият от Kiel ife Institute и  най-бързият водещ индикатор на пазара на мляко. Определя се ежедневно от текущите фючърсни пазарни цени на маслото и обезмасленото мляко. На 25 ноември пазарната стойност на млякото за декември беше 50,5 цента.

Независимо от това: Където и да погледнете, цените се покачват рязко, но не и цените на млякото. Разбира се, те също се увеличават постепенно. Но производствените цени за млекопроизводителите все още са на мили от сегашното използване на суровините. И това трябва да се промени бързо в светлината на развитието на пазара.

Последната цена на млякото, официално отчетена от BLE, за мляко с 4% мазнини и 3,4% протеин, беше само 36,4 цента за месец септември, което е мили от текущите спот цени на млякото.

Мандрите плащат 55 ст. за мляко на място!
Колко оскъдно е млякото за мандрите показват цените на търгуваното между мандрите сурово мляко – т. нар. спот мляко. През октомври вече се покачи с над 50 цента. В края на ноември германските мандри търгуваха спот мляко на север и запад на около 52,50 цента за кг и на юг по 55 цента за кг. А спотови цени на млякото от 50,50 цента се отчитат от Холандия, която е много тясно свързана със северозападния германски пазар. Такива високи спот цени на млякото никога досега не са съществували.

Зад тези рекордно високи цени стои драстичен недостиг на суровини и освен това рязко покачване на спот пазарните цени за почти всички млечни продукти. Това също означава, че суровото мляко е изключително оскъдно за мандрите. В края на ноември обемът на доставка на сурово мляко беше около 3,0 процента!! под предходната година.

Цените на млечните продукти при европейските търговци на едро се покачват също толкова рязко, колкото и на млякото на място. В края на ноември маслото се търгува на европейския спот пазар по 497 евро за 100 кг – с около 70 евро повече, отколкото през октомври. Маслото обаче вече струваше 525 евро седмица по-рано, но след това малко се понижи. Въпреки тази корекция, това са най-високите цени на маслото от октомври 2018 г.

Цените на млякото на прах са се повишили със същия силен темп. В края на ноември цената е 308 евро за 100 кг  за обезмаслено мляко на прах на европейските спот пазари – около 40 евро повече отколкото през октомври и най-високите цени от седем години насам. В Германия се отчитат спот цени от 465 евро за 100 кг за масло и 323 евро за 100 кг за обезмаслено мляко. Следователно маслото се търгува под средното за Европа, а млякото на прах  значително по-високо.

Снабдяването с пълномаслено мляко на прах е също толкова оскъдно, колкото и с обезмасленото мляко. Тук спот цените са 380 евро за 100 кг, с 50 евро по-високи от октомври и също така са на най-високото си ниво от седем години. За Edam цените наскоро бяха малко под 370 евро за 100 кг, което също е най-високото ниво от седем години и с 35 евро по-високо в сравнение с октомври.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X