Пчеларите от Добруджа отчитат добра година

  • Най-много е медът от слънчоглед и лавандула, почти няма от акация и рапица
  • Изкупната цена достигна 5,30-5,50 лв./кг

„Добра беше годината!“. Така обобщи отиващата си 2021 г. Недялка Михова, пчелар от с.Прилеп, Добричка област. Цялото семейство се е посветило на пчеларството. Отглежда над 200 пчелни кошери, разположени в горски масиви. „Именно затова имаме по-малко мед в сравнение с колегите, тъй като няма слънчоглед, няма полски култури. За сметка на това вадим мед от бодил, лавандула, малко акация. Разчитаме на билките и горската растителност, този мед за мене по-добър, по-качествен, по-ароматен“, споделя Недялка.

До 20-25 кг мед от пчелно семейство са добили пчеларите от Добричка област през това лято. Разбира се, количествата зависят както от местообитанията на кошерите, така и от пашата и наличната медоносна растителност. Това обобщи Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“. Въпреки положителната равносметка към момента, пчеларската година започна почти инфарктно за стопаните. В много пчелини в Добричка област бяха установени празни кошери още през зимата. Тогава пчеларите алармираха за поражения по пчелините в порядъка на 50-80 %. Редуцираният брой на пчелните семейства доведе до по-малки количества мед в Добруджа въпреки по-добрия медосбор.

След тежката зима последваха студени пролетни месеци с обилни дъждове почти до началото на юли. „Хладната пролет забави развитието на пчелните семейства в Добруджа. Продължителните дъждове не дадоха възможност за събиране на прашец“, допълни още Галин Георгиев. Така на практика почти няма паша и съответно мед от акация и рапица. Основните количества прашец са събрани от слънчоглед, който беше засят върху близо 840 000 дка в Добричка област. В повечето пчелини са добити сериозни количества мед и от лавандула, която вече заема близо 100 000 дка. Така наред с маслодайните култури, етерично-маслената билка е сред основните медоносни растения на Североизток.

Изкупната цена на меда през тази година скочи с около 30 % и достигна 5,30-5,50 лв./кг. Доскоро изкупвачите даваха по 3,20-3,60 лв./кг, в редки случаи до 4 лв./кг. Скок се отчита и в продажбите на дребно, които в зависимост от вида мед цената стигат до 12 лв. – 15 лв. В Добричка област обаче продължава да се наблюдава отрицателната тенденция стопаните да се отказват от пчеларския бизнес, да разпродават кошери и пчелни семейства. Това беше отчетено и след зимата на 2021 г., когато голяма част от пчеларите намериха празни кошери. Възстановяването им изисква много средства и поне една година без доходи. На практика загубите са тройни – нито продукция, нито подпомагане, а само разходи за възстановяване на пчелните семейства. За закупуването на отводки за 100 пчелни семейства пчеларят трябва да отдели най-малко 10 000 лв.

Анализите на Министерството на земеделието също показва, че още през 2020 г. е спаднал броят на пчелните семейства с повече от 15 %. Най-драстично е намалението при пчелини до 50 кошера – през изминалата година те са се редуцирали с 30 %. Броят на пчелните семейства в Североизточна България през 2020 г. е бил близо 185 000, като около 35 000 от тях не са дали мед. От 2019 до 2020 г. броят на кошерите е спаднал с цели 34 %.

През тази пролет ОД „Земеделие“ в Добрич отчита налични 75 000 пчелни семейства. Точно две години по-рано броят им е бил почти 89 000. За отпадналите 13 000 има много причини, анализират пчеларите. Основните са масовите отравяния при третиране на полски култури и овощни градини, ниските изкупни цени на меда, вносът на евтин продукт от различни континенти и държави и др.

Равносметката за 2021 г. е положителна поради още един факт – липсата на отровени пчели в Добруджа, допълва Галин Георгиев. Според пчеларя това най-вероятно се дължи на електронната система и отговорността на производителите, които съобщават и спазват посочените от тях часове за пръскане. Все още е рано да се направят категорични изводи, но е факт, че в региона няма последствия от третирането на основните полски култури и овощните градини. Години наред измирането на пчелните семейства изправяше „на нож“ отношенията между земеделски стопани и пчелари. Лошата комуникация между тях самите и кметовете на населените места, които също бяха част от веригата за оповестяване на третиранията, беше част от проблема.

„Светът на пчелите е невероятен!“, категорична е Недялка Михова и споделя, че човек може много да научи от организацията в едно пчелно семейство. Въпреки че в момента пчелините са зазимени и няма активни дейности, пчеларката отново е на път към тях, за да провери дали са добре. „Да съм около пчелите ме вдъхновява“, допълва чаровната дама.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X