Слънчогледовата реколта е по-добра от миналогодишната, сочат данни на МЗХГ

По-силна стопанска година за царевицата и слънчогледа отчита Министерството на земеделието, храните и горите в последния оперативен анализ за основните земеделски култури. Данни на ведомството сочат, че към 25 ноември 2021 година жътвата на маслодаен слънчоглед в страната е приключила на 100%. Благодарение на постигнатите по-високи средни добиви от декар, продукцията от царевица и слънчоглед бележи ръст от съответно 21,5% и 15,4% спрямо отчетената по същото време на миналата година, отчитат от ведомството.

Анализът показва още, че реколтираните площи с маслодаен слънчоглед това лято са били 837 849 хектара, или с 3,5% повече в сравнение с 2020-та. Прави впечатление, че толкова са и засетите площи, което означава, че въпреки убийствената суша през август през това лято няма пропаднали площи. Средните добиви от тях са 238 килограма от декар, което е със 17,2 на сто над тези за миналата година. Общото произведено количество – 1 997 294 тона. То е с 21,5% повече от миналогодишния резултат.

При царевицата за зърно е регистриран лек спад в реколтираните площи с 1,3 на сто, като за тази година те са били 564 676 хектара. При ожънати 98,5 на сто от всички засети 573 092 хектара е постигнат среден добив 577 килограма на декар, или с 16,8% повече от миналата година. Ръстът при произведените количества е с 15,4 на сто до отчетените 3 257 067 тона за настоящата година.

При липса на отчетено количество както за последната седмица, така и за съответния период на миналия сезон, увеличението на общия експорт на царевица през Пристанище Варна от началото на настоящата пазарна година до момента на годишна база се запазва на ниво от 28,4%. Засега през порта не е реализиран експорт на слънчоглед от новата реколта, се казва още в анализа на Земеделското министерство.

На този етап няма данни за износ на царевица и слънчоглед – реколта `2021 от Пристанище Бургас.

Все още не е осъществен импорт на пшеница, ечемик, рапица и слънчоглед през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

Към 24 ноември 2021 г. се наблюдава леко увеличение на средните изкупни цени на пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед за страната, в рамките на 1% – 1,8% на седмична база.

Сравнявайки със същия период на миналата година, основните зърнени и маслодайни култури са поскъпнали с между 34,3% (слънчоглед) и 49,3% (ечемик) – казва се още в анализа.

Същевременно бяха оповестени и актуалните цени на основните хранителни продукти за седмицата от 24 ноември до 1 декември. През посочения период цената на едро за литър олио е била 3,50 лева, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и Системата за агропазарна информация. Растителната мазнина е поевтиняла спрямо предходната седмица, но само с 1 стотинка, или 0,03%. Най-висока цена на едро е регистрирана в София (3,87 лева), Силистра (3,86 лева), Сливен (3,85 лева), Добрич (3,78 лева), Бургас (3,77 лева). Най-ниска е в Ловеч – 3,18 лева, Варна и Плевен – по 3,20 лева, и Велико Търново – 3,20 лева.

На дребно олиото е струвало по 3,94 лева за литър средно за страната и в големите вериги, и в малките търговски обекти. Във веригите обаче е паднала с 6 стотинки, равняващи се на 1,5%, докато в другите магазини е без промяна като цяло за страната. На места веригите са продавали слънчогледовата мазнина над 4 лева, като най-високата цена от 4,07 лева е отчетена във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, докато в Благоевград, Кюстендил и Шумен е 3,74 лева. При другите търговски обекти прави впечатление цената от 4,25 лева за литър в Ловеч, където разликата с тази на едро е над 1 лев. По 4,20 за литър е струвало олиото в малките магазини във Велико Търново, Габрово и Плевен.

За разлика от цените на едро, тези на дребно в нито един регион не отбелязват спад, но добрата новина е, че поскъпване има само в София и Перник, в другите области остава без промяна.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X