loader image

Още 10 огнища на Африканска чума обяви БАБХ

Десет вторично възникнали огнища на Африканска чума по свинете обяви Българската агенция по безопасност на храните. Те са при диви свине в регионите Търговище, Велико Търново, Габрово, София област, Ловеч, Кърджали, Пловдив, Хасково, Сливен и Пазарджик. Положителните резултати са получени от изследвания в Изпитвателната лаборатория „Екзотични и особено опасни инфекции“ и Националната референтна лаборатория.

Заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Христо Вълчанов е сведена за изпълнение до областните дирекции по храните в десетте региона. Тъй като болестта е открита само при диви свине, няма определени предпазни и наблюдавани зони. Мерките за ограничаване на заразата са според указанията, определени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 6 януари 2020 г. Актът предвижда ловци и горски служители да претърсват рисковите територии за умрели свине или такива с необичайно поведение. При спазване на всички изисквания за биосигурност от съмнителни и загинали животни се вземат проби и се изпращат за изследване. Разписани са правилата, които задължително трябва да се спазват при откриване на труп от дива свиня, начините на вземане и изпращане на пробите за изследване на АЧС , изискванията при групов и индивидуален лов на диви свине и др. Конкретизирани са задълженията на служителите от горските и ловните стопанства и на поделенията на БАБХ.

Новината идва броени дни, след като от БАБХ съобщиха, че България вече не е част от списъка на държави, за които се прилагат определени ограничителни мерки, включително забрани за движение на живи свине, във връзка с болестта класическа чума по свинете и че страната ни е извадена от ограничителните зони.

За областите Пловдив и Пазарджик обаче все още не са отпаднали превантивните ограничения, въведени след доказването на няколко огнища на Африканска чума при домашни свине в индустриални комплекси, фамилни ферми и в „заден двор“. През август заразата се появи в свинеферма с над 13 000 прасета в Априлци, после – в малка семейна ферма в съседното село Сбор. През септември положителни проби бяха получени от стопанство тип „заден двор“ в Съединение, а през ноември бе обявено и огнище в индустриална ферма в Радиново. Определените ограничителни мерки не са отменени и засягат четири общини в Пловдивско и пет в Пазарджишко.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X