Още 10 огнища на Африканска чума обяви БАБХ

Десет вторично възникнали огнища на Африканска чума по свинете обяви Българската агенция по безопасност на храните. Те са при диви свине в регионите Търговище, Велико Търново, Габрово, София област, Ловеч, Кърджали, Пловдив, Хасково, Сливен и Пазарджик. Положителните резултати са получени от изследвания в Изпитвателната лаборатория „Екзотични и особено опасни инфекции“ и Националната референтна лаборатория.

Заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Христо Вълчанов е сведена за изпълнение до областните дирекции по храните в десетте региона. Тъй като болестта е открита само при диви свине, няма определени предпазни и наблюдавани зони. Мерките за ограничаване на заразата са според указанията, определени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 6 януари 2020 г. Актът предвижда ловци и горски служители да претърсват рисковите територии за умрели свине или такива с необичайно поведение. При спазване на всички изисквания за биосигурност от съмнителни и загинали животни се вземат проби и се изпращат за изследване. Разписани са правилата, които задължително трябва да се спазват при откриване на труп от дива свиня, начините на вземане и изпращане на пробите за изследване на АЧС , изискванията при групов и индивидуален лов на диви свине и др. Конкретизирани са задълженията на служителите от горските и ловните стопанства и на поделенията на БАБХ.

Новината идва броени дни, след като от БАБХ съобщиха, че България вече не е част от списъка на държави, за които се прилагат определени ограничителни мерки, включително забрани за движение на живи свине, във връзка с болестта класическа чума по свинете и че страната ни е извадена от ограничителните зони.

За областите Пловдив и Пазарджик обаче все още не са отпаднали превантивните ограничения, въведени след доказването на няколко огнища на Африканска чума при домашни свине в индустриални комплекси, фамилни ферми и в „заден двор“. През август заразата се появи в свинеферма с над 13 000 прасета в Априлци, после – в малка семейна ферма в съседното село Сбор. През септември положителни проби бяха получени от стопанство тип „заден двор“ в Съединение, а през ноември бе обявено и огнище в индустриална ферма в Радиново. Определените ограничителни мерки не са отменени и засягат четири общини в Пловдивско и пет в Пазарджишко.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X