Домашно отгледани алтернативи на фуражните концентрати

Преминаване от фуражен концентрат
Когато става въпрос за зимна храна за едър рогат добитък, повечето от нас са доволни от старата надеждна стратегия: комбинация от висококачествен силаж плюс фуражен концентрат, съобразен с възрастта, размера или породата на нашите животни. Въпреки това, с покачването на цените на концентрата, все повече и повече фермери търсят по-евтини, домашно отгледани алтернативи. През последната година или две говорих с няколко фермери, които или започнаха да допълват фуражния концентрат с различни кореноплодни зеленчуци и боб, или го замениха изцяло с комбинация от тях.

Преходът от фуражния концентрат не е решение, което трябва да се вземе с лека ръка. Производителите на фуражи влагат много мисли и време, за да създадат продукт, който отговаря на сезонните диетични изисквания на вашия добитък, така че замяната му ще изисква не малко усилия или внимание от ваша страна. Учените по говеждо месо подчертават, че всяка промяна към фуражни концентрати изисква внимателно планиран хранителен анализ. Трябва да сте сигурни, че всяка нова диета постига правилния баланс между протеини, енергия и фибри, за да оптимизира функцията на търбуха и цялостното здраве на животните. Освен това винаги трябва да имаме предвид, че правилният хранителен баланс варира в зависимост от възрастта, пола, размера и етапа на производство.

Ръководството по-долу трябва да ви помогне да оцените хранителното съдържание на някои от най-популярните алтернативи на фуражните концентрати.

Картофи
Картофите са основен продукт в ирландската диета и винаги има много от тях. Лесни за отглеждане в повечето типове почва, те са отличен източник на енергия за говедата през зимните месеци. Ако имате няколко свободни, защо не ги включите в дажбите и да видите как реагират говедата ви?

Картофите могат да съставляват до 70% от хранителните нужди на животното. Въпреки това, както всички кореноплодни зеленчуци, картофите сами по себе си не са заместител на фуражния концентрат. Те са с ниско съдържание на фибри и протеини, така че трябва да бъдат допълнени с алтернативни храни, като боб и пащърнак, които съдържат по-високи пропорции от тези основни съставки.

Пащърнак
Преди картофите да бъдат пренесени в Европа от Америка, пащърнакът е в основата на ирландската диета. Подобно на пърженката, пащърнакът е отличен източник на енергия и също така е с високо съдържание на фибри. Той е надеждна зимна култура, евтина и лесна за отглеждане в обем. Отново обаче не съдържа много протеини и никога не трябва да съставляват повече от 50% от зимната диета на вашето животно.

Моркови
Подобно на пащърнака, морковът е отличен източник на енергия и фибри, а също така е пълен с витамини, които ще помогнат на говедата ви да останат здрави през зимните месеци. Още по-добре, говедата обичат сладкия им, земен вкус и ще ги ядат с удоволствие. От друга страна, те почти не съдържат протеини, трудни са за отглеждане в голям мащаб и не трябва да представляват много значителен процент от диетата на преживните животни.

Бакла
Лесно отглеждана през зимата и пролетта, баклата е добре позната и много хвалена зимна храна за преживни животни. Баклата, използвана за храна на животни, обикновено е по-малка и по-кръгла от обикновената. Докато кореноплодните зеленчуци са с ниско съдържание на протеини, баклата (и грахът) са пълни с тях. Това ги прави идеалната добавка за диета от картофи, пащърнак и моркови. Обикновено говедата се наслаждават на вкуса на баклата и, според най-добрите научни изследвания, бобовият протеин е силно разградим в търбуха. Какво повече може да се иска?
Цвекло
Все по-популярен избор в ирландските ферми, захарното и фуражното цвекло са много вкусни за говедата. Те са и един от най-добрите източници на така необходимата енергия през зимните месеци. Отново обаче им липсва протеин и трябва да се дават само като част от балансирана диета, която включва адекватни минерали, витамини, протеини и фибри.

Източник agridirect.ie

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X