Лоша година за фермерите: Земеделието никога не е било толкова скъпо

Огромна лавина от разходи залива земеделците. Те трябва да харчат все повече и повече пари, за да поддържат бизнеса си.

Експлозията на разходите за енергия, торове, фураж, сгради, машини и всички консумативи и суровини оскъпява селскостопанското производство с рекордна скорост. През 2021 г. цената на селскостопанската продукция се повиши до нов рекорден връх. С други думи, фермерите никога не е трябвало да харчат толкова много пари, за да поддържат селскостопанското производство.

Вече не се мисли за инвестиране, тъй като тежестта на дълга нараства с рекордни темпове. Няма почти никаква разлика дали сте растениевъд или животновъд: почти всички видове разходи се изкачиха до нови рекордни нива. Настоящо проучване на Федералната статистическа служба (Destatis) относно производствените цени на търговските продукти (тоест продажните цени на компаниите) показва, че те са нараснали толкова рязко през ноември, колкото не са се увеличавали от 70 години.

Това също означава: Лавината от разходи завладява фермерите и им оставя все по-малко от приходите. Това вероятно ще изкара много от фермерите на червено. Това показва и настоящата оценка на земеделските камари в Германия за тежкото икономическо положение на земеделските стопанства. Свиневъдите са особено силно засегнати от експлозията на разходите. Сегашното им икономическо положение е катастрофално. Тук приходите не са достатъчни дори за покриване на текущите оперативни разходи.

При млекопроизводителите ситуацията по отношение на приходите се подобрява бавно – но задоволителни цени на млякото са далеч. Растениевъдствоо трябва да плаща и рекордни цени за торове, гориво, растителна защита, енергия и нова селскостопанска техника – така че не остава много от високите цени на зърното – или с други думи: разходите изяждат приходите.

Ресурсите стават все по-скъпи – цените са на нов най-висок връх за всички времена

Почти всички оперативни ресурси са засегнати от рязкото покачване на цените: на първо място обаче са горивата като дизел и бензин. След това следват другите енергийни продукти, като нафта, природен газ и електричество. Храната за животни и, разбира се, торовете също поскъпнаха рязко, но фермерите също трябва да харчат значително повече за семена и посадъчен материал и за растителна защита на културите. Във всички категории разходите за фермерите продължават да нарастват рязко.

Селскостопанските суровини струват на фермерите с 13,9% повече през октомври 2021, отколкото през предходната година, а също така са по-скъпи от всякога. Причините за рязкото покачване на цените са очевидни: високи цени на енергията, веригите за доставки, които все още не функционират, огромно изоставане в корабния транспорт, изключително оскъдни и скъпи контейнери – както и по-нататъшни забавяния в товаренето и транспортирането на суровини и продукти, в резултат на продължаващите ограничения поради пандемията.

Световното покачване на цените на енергията и горивата, а в Германия също и рекордно високите и постоянно нарастващи разходи за електроенергия. Инфлацията в Германия също получи допълнителен тласък от данъка върху CO2. Това не само оскъпява всички изкопаеми горива, но и косвено производството на всички възможни продукти (като торове).

От друга страна, икономиката нараства и производството в много страни има спешна нужда от суровини и междинни продукти. Резултатът е: нарастващото търсене се среща с изключително ограничено предлагане – и този сблъсък се материализи в експлодиращите цени.

Инфлацията е толкова лоша, колкото не е била от 70 години

За съжаление, няма добри перспективи за земеделските производители по отношение на по-нататъшното развитие на разходите. Ако сравните икономическата ситуация в селското стопанство с продължаващата експлозия на цените на търговските продукти, едно нещо става ясно: това е изключително трудна година в икономически план за много фермери.

За много компании това може дори да е въпрос на съществуване. Това ще се докаже нагледно и от оперативните задачи, които са видими при тегленето на чертата – в свиневъдството и млекопроизводството. И въпреки високите цени на повечето селскостопански продукти (с изключение на свинско месо и млякото), на фермерите им остава много малко в портфейлите.

За нови инвестиции в сгради и машини – където разходите също се увеличават двуцифрено, едва ли ще се мисли повече. Цените на производител на търговските продукти бяха с 19,2% по-високи през ноември 2021 г., отколкото през ноември 2020 г.

Движещи фактори на разходите: енергия, гориво, мазут, торове, химикали

Ако се извади развитието на разходите за някои важни продуктови групи, става ясно пред какво са изправени фермерите – или с какво се сблъскват в момента: Цените на така наречените производители на междинни стоки бяха с 19,1% по-високи през ноември, отколкото през предходната година. Горивата струват с 44,1 на сто повече – поскъпването на дизела е 46,7 на сто, а на мазута – 105,8 на сто.

Интересно е да се разгледат продажните цени на храните: в търговския сектор те са с 4,7% над предходната година, а някои продукти като свинско или преработено месо са дори по-евтини. Значително по-скъпи са телешкото, растителното масло и млечната мазнина и млечните продукти и брашното. Но цените на другите млечни продукти сега също се покачват значително. От друга страна, данъчните цени на фуражите са с 25 процента по-високи спрямо предходната година.

Химическите суровини и други органични суровини и химикали – които също са необходими за производството на пестициди и други селскостопански продукти – също станаха значително по-скъпи. Според Destatis ценовата премия за търговските продукти е между 25% и 31 процента.

Най-силно са се повишили и цените на азотните торове в търговията на едро – с 43 процента. Много от важните химически суровини идват от Китай и веригите за доставки тук далеч не са отново непокътнати. Напротив: запушените пристанища, недостигът на контейнери и ужасяващите транспортни разходи увеличават разходите.

Цената на машините и сградите не спира да расте

Както съобщава Федералната статистическа служба (Destatis), това е най-голямото увеличение от 1951 г. насам в сравнение със същия месец на предходната година, тоест за 70 години. Цените на производител на промишлени продукти, тоест продажните цени на компаниите, се разглеждат в икономиката (и в селското стопанство) като най-важният ранен индикатор за по-нататъшно развитие на цените и разходите и за инфлацията.

Най-важните капиталови стоки като машини, системи и селскостопански сгради също са поскъпнали. Например тракторите и комбайните бяха с 5,0 процента по-скъпи през ноември в сравнение с предходната година, докато цената на другите селскостопански превозни средства беше малко под 8 процента по-висока.

Това означава, че увеличението на цените на селскостопанската техника е значително по-високо от увеличението на цената на търговската техника – с 3,3 процента. Увеличенията на цените са дори по-високи за сградите и строителните материали. Подобно на машините, разходите са достигнали нов рекорд за всички времена. През октомври селскостопанските сгради бяха с главоломните 13,3% по-скъпи в сравнение с предходната година.На кой му се инвестира в нови условия за хуманно отношение към животните или други нови сгради – например за оборски тор?

Данните за търговските цени обаче показват, че тази зона също продължава да се изкачва стръмно. Продажните цени на продуктите от бетон, цимент, а също и на вар за строителството в търговския сектор са с 19,4 на сто по-високи спрямо предходната година. Листовете, фолиата и профилите от пластмаса скочиха с 19,5 процента, а металните изделия за строителството са поскъпнали с до 60 процента. Увеличението на цените е особено голямо за всички дървени изделия за строителство.

Търговските разходи за иглолистна нарязана дървесина са със 174 процента по-високи в сравнение с предходната година, а опаковъчните материали и палетите от дърво струват 182 процента повече.

agrarheute.com

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X