Всеки вид – със своите изисквания

Всеки вид от саксийните растения има своите индивидуални изисквания относно въздушната и почвена влага. Най-често през зимата растенията страдат от две неща:

  • недостатъчна въздушна влажност;
  • и преовлажнена почва.

В рузултат на сухият въздух, растенията загубват декоративната си стойност, като листата нямат естествен блясък, а краищата им засъхват и некротират. От прекомерната почвена влажност пък, кореновата система започва да загнива и често растенията загиват.

За това в помещенията с цветя трябва да се поддържа оптимална въздушна влажност. Това се постига с оросяване на растенията и въздуха в стаята чрез фина пулверизация с чиста темперирана вода. Оросяването с едри водни капки също не е за препоръчване, защото в мястото на задържане на капките се получават загнивания или слънчеви пригори.

Поддържането на влагата в почвата трябва да е умерено, т.е. водата се подава по-рядко и на малки порции, като за ориентир може да ви служи повърхностното просъхване на почвата. Водата трябва също така да е темперирана – с няколко градуса по-висока от температурата в стаята, за да се избегне стреса на растенията. Освен това, по-добре е тя да се подава в подложките на саксиите, а не директно в почвата, където се мокрят основата на стеблата и листата, и отново има опасност от загниване.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X