Отчаяние: Стопани продават цели стада заедно с фермите, какво ще последва?

Продава се кравеферма със 70 крави-юници. Това гласи една от многото подобни обяви, които буквално заливат специализирани сайтове в последно време. В случая стопанинът е от Хасковско. За животните си иска 80 000 лева, за сградите цената е по договаряне.

Под публикацията му системата автоматично показва подобни обяви. От тях се вижда, че друг животновъд от Дебелец е пуснал за продан 60 медночервени дзвиски под селекционен контрол. Условно е посочена цена 300 лева, явно защото полето е задължително за попълване. Трети потребител от Варна предлага крави кръстоски Абърдийн Ангус. Следващо предложение – търси се купувач за елитно стадо овце, отглеждани в село Градец. Както и за стадо от 40 кози, които също са под селекционен контрол, намиращи се в село Босна. Продават се и други 30 кози – бременни, в село Житен. Както и стадо от 50 овце в Чирпан, които до десет дни ще започнат да раждат, по данни на стопанина.

Такива предложения не липсват и в социалните мрежи. Общото между тях е едно – условието всички животни да се вземат наведнъж. От коментарите на фермерите пък прозира отчаяние и нежелание да се занимават повече с такава дейност. Непреклонни са въпреки опитите на други потребители да ги успокоят и да ги накарат да размислят.

„Днес разкарах кравите и телетата накуп. Така ме е яд, че нямам думи, ама за този живот стига толкоз. Ясно ми е, че краят започва да се вижда. Бог да ми прости този грях!“ – написа вече бивш животновъд в една от групите, като илюстрира публикацията си с бутилка вино, чаша, цигари, запалка и пълен пепелник. Картинка, която казва много.

Финалният вопъл на фермера предизвиква оживени дискусии, продължаващи вече няколко дни. По-интересните реплики от диалога в интернет пространството:

„Искам да попитам всички нещастници в МЗХГ, знаят ли какво означават тези думи и колко струват на този човек?“.

„И очакваш ли отговор? Те не са нещастници, поне изобщо не се чувстват такива? Те са държавни служители в държава, която не се грижи за производителите и хората, които произвеждат (и не само земеделска продукция). Тоест за тези, които единствени създават , т. нар. брутен национален доход, и които внасят данъците, за да имат заплати държавните „нещастници“. Преди малко четох, че в едно министерство, по призива на новото правителство, освобождават 27 държавни служители, които са на пенсионна възраст. И държавата ще им изплати общо над 670 хил. лева обезщетение (такъв е законът), средно по близо 25 хил. лева на човек. Кой производител, при прекратявате на дейност, а това става поради фалит или поради невъзможност повече да произвежда, може да се „обезщети“ с 2 лева? Мизерна държава, затова избягаха хората, сега щели да връщат младите? Може да се върнат някои, но те няма да са в сферата на земеделието. Защото там, ако нямаш солиден капитал, изобщо не трябва да се захващаш. Това е един от най-трудните отрасли за производство. Работи се с живи машини – растения и животни, и рискът ежедневно е толкова голям, че понякога нищо не зависи от теб“.

„Аз също имах кравеферма с 69 броя крави и още толкова телета! Преди 3 години започнах да ги намалявам и утре – 17.12.21 год., махам и последните 3 крави! Обичам много животните, но всичко е против здравия разум да продължавам! Ниски изкупни цени и за млякото и за месото, главоломни разходи, страхотна бюрокрация! Това ще ми първата Нова година, която ще посрещна спокоен! Аз бях дотук!“. „Лошото е че си продаваме животните вместо да се сдружаваме и да работим заедно, в Европа 90% са сдружения и мандрата също е тяхна, така че ние сами сме си виновни за това което се случва“.

Потребители коментират, че също са продали стадата си, а пасищата и оборите им сега са пусти. В случващото се песимисти виждат края на българското село.

Тъжно, но факт – незапомнено високите цени на фуражите, горивата и електроенергията карат мнозина да вдигнат ръце и просто да се откажат от бизнеса си с животни, утешавайки се с бутилка вино. Капката, от която чашата е преляла, за някои са получените преди 4 дни плащания за пасища и за животни – на всичко отгоре парите се оказали орязани.

Тенденцията не е останала незабелязана – вече се появяват и предупреждения на хора от бранша, че идва вълна от закриване на животновъдни стопанства и тя като домино ще повлече след себе си фалити в преработвателния сектор.

От „Гласът на земеделеца“ се свързахме с подателя на едно от десетките обявления за продажба на цяло стадо крави. В случая – елитно, Симентал. Отговори ни председателят на Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал Атанас Атанасов. Човекът обяснява, че стадото не е негово, а на двама млади животновъди, членуващи в организацията, на които се чувства длъжен да помогне в трудния момент и е дал своя телефон за контакти. Фермата им е с над 150 породисти животни. Има постъпили няколко запитвания по обявлението, но фермерите държат стадото да се запази или в краен случай, ако се раздели, всяко животно да попадне при нов добър стопанин, който знае как да се погрижи – обяснява Атанасов.

На въпроса какви са причините, предизвикали крайното решение, той с искрен гняв в гласа си пита риторично: „Вие, ако се затворите за 5 години в една ферма, лишите се от личен живот, въпреки че сте млад човек, давате всичко от себе си, за да правите нещо смислено, да създадете елитна ферма, а всичко и всички сякаш вървят срещу Вас, как бихте постъпили?! Тяхната ферма е създадена по програма, струваща милиони! Пет години са се затворили, за да я създават, в следващите пет години ще им се наложи да работят някъде другаде, за да доизплащат това, което им е останало за връщане! Това ли е животът, който българската държава създава за българския фермер?! Как няма да продават?!“.

Атанасов допълва, че в случая не става дума за принудителна продажба заради неконкурентноспособност. Положителната страна на кризата е, че нерентабилните ще отпаднат по естествен път. Обаче това стадо е с добив на 9 тона мляко, така че не това е в основата на крайното решение.

Лидерът на развъдната организация разказва още, че тези животновъди от години се сблъскват с тежък проблем – липсата на работна ръка. Хората, които изобщо се хващат, са неграмотни или полуграмотни. А новите животновъдни бази за елитни животни са технически обезпечени, породите са различни, изискват се знания, умения, каквито масата работници в животновъдни обекти нямат. Така на втория-третия месец по една или друга причина напускат или просто бягат от работа. Същевременно законите не позволяват на фермерите да внасят работна ръка от други страни, има и други ограничения, спъващи нормалната работа. И стигат до извода, че няма смисъл да се борят с вятърни мелници.

А работната ръка далеч не е единствения проблем.

„Цяла година говориха, че се хващат мъртви души, че се хващат хора без стада, но получаващи субсидии… Но в един момент дават на фермерите със стада субсидия, която е по-малка от миналогодишната. Оправданието е, че миналата година било включено ковид подпомагане в субсидията – без обаче никой да го каже предварително това от министерството. Чак след като хората започнаха да звънят и да питат защо ставката е по-малка, щом животните под селекционен контрол не са нараснали. Отговорът беше: защото миналата година ковид подпомагането беше добавено към гранда. А защо всичко това става някак си „на тъмно“ и никой не знае?! Говорим за това последното плащане – 520 лева до 50-тото животно и малко над 400 за следващите. Почти се приравняват елитни стада с други, за които никой никъде не води документация, никой не се интересува от количество мляко и всичко е „сива икономика“. Крави, които не са под селекционен контрол и никой не се интересува от тяхната продуктивност, получават по 350-360 лева. Е, целият този труд за 50 лева разлика заслужава ли си?! В едната ферма са вкарани милиони инвестиции – животни, техника, обезпечаване и какво ли още не, от развъдните организации търсят резултати, а другият, който никога не е чувал за документация, за хуманно отношение, за закони и наредби, получава само с 50 лева по-малко“.

Атанасов допълва още, че увеличената в пъти цена на тока се отразява фатално на много животновъдни обекти, както и на всички икономически дейности. Той подчертава че държавата трябва да реагира адекватно, и то сега, в най-критичния момент, за да спаси агросектора. И не на последно място – да се направи нещо срещу картела на преработватели. Като пример сочи, че млечните продукти в магазините са поскъпнали с над 30%, а изкупните цени на суровината – с 5-10 на сто. Неразбирането и недооценяването на усилията за производството на тази суровина са страшно демотивиращи.

Лидерът на развъдната асоциация също е забелязал масовите обявления за продажба на цели стада, някои – заедно с фермите. В настоящия критичен момент това е логична реакция, породена от отчаяние. Времето ще покаже до какво ще доведе тази тревожна тенденция.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X