Продължително съхранение на калемите

Ако леторастите за калеми са взети още през декември или януари и се налага да се съхраняват по-дълго (2-3 месеца), за да се запазят в състояние на покой, те трябва да се държат при температура около 0°С. При липса на специални хладилни помещения, тези условия могат да се постигнат, като събраните леторасти за калеми се заровят в почва на 2/3-ти от дължината им от към северната страна на къща, вила или друга постройка. При този начин е важно мястото да е добре дренирано за да не се задържа вода през зимата. При преовлажняване е възможно пъпките по леторастите да загният и да станат негодни за вземане на калеми..

По-продължително време, калемите могат да се съхранят и в помещения (изби, килери и други), в които температурата през зимните месеци е около 0°С. При този начин на съхранение, долните 5-10 см при семковите и 2-3 см при костилковите събрани леторасти за калеми се заравят във влажен пясък, като преди това навързаните и етикетирани снопчета се стръскват за изравняване на основите им. Редовно се следи температурата в помещението, като при необходимост се регулира чрез проветряване. Ако се налага понижаване на температурата, помещението се проветрява вечер, в часовете когато навън е най-студено. Пясъкът трябва да е умерено влажен, защото ако е преовлажнен, може да предизвика преждевременно набъбване на пъпките.

И още една възможност

Тя е за тези, които нямат условия за предварително събиране и съхраняване на калеми. Калемите могат да се събират и в деня на присаждането. Единственото условие е дръвчетат да са още в покой и пъпките да не са набъбнали. Този начин е по-подходящ за по-високите места и северните склонове, където развитието на дръвчетата започва по-късно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X