Цени на зърното: ще поскъпне ли пшеницата отново до 300 евро? Новите факти

Напоследък цените на зърното се повишиха. Пшеницата може да достигне отново 300 евро за тон. Но новият вариант на Omicron забавя еуфорията и покачването на цените.

В края на старата година цените на зърното отново се повишиха рязко. Цените на пшеницата прескочиха преди Коледа границата от 290 евро за тон. Само за 10 дни това беше увеличение от 17 евро на тон – и границата от 300 евро отново е близо.

Пазарите на маслодайните култури и царевицата се покачват още повече. В основата на това е нарастващата загриженост за свързаните с Ла Ниня неуспехи в реколтата в Южна Бразилия. Съвсем наскоро обаче цените на пшеницата, царевицата и маслодайните се консолидираха на  върховете, които бяха достигнали.

Цените на пшеницата обаче биха могли да получат нов тласък, тъй като от Украйна идват доклади, че износът на пшеница може да бъде ограничен през следващите месеци – подобно на този в Русия, съобщи първо агенция Ройтерс. Въпреки това, все още има несигурност относно потенциалните ефекти на варианта Omicron върху пазарите. Настоящата реколта от пшеница в Аржентина през 2021/22 г. се оценява на рекордна стойност от 21,5 милиона тона.

Прогнозата за времето, която показва малко валежи за Южна Бразилия, Парагвай и Аржентина през следващите седмици, отново предизвика опасения относно реколтата от царевица и соя, въпреки че обилните дъждове в Северна Бразилия биха могли да компенсират някои загуби, казват анализатори. Но Ла Ниня може да продължи да определя времето в Бразилия и Аржентина и да намалява реколтата, опасяват се търговците.

Силен студ в Русия – Китай иска да си осигури доставки

Цените на пшеницата в световен мащаб напоследък отново се повишиха рязко и също така предизвикаха покачване на цените в търговските центрове на Черно море. Руската пшеница със съдържание на протеини от 12,5% последно е била търгувана на цена от 297 до 330 долара за тон  (FOB), съобщиха руски анализатори. Руската експортна такса наскоро се повиши до 94,90 долара за тон.

Новогодишнаа ваканция в Русия започва на 31 декември и продължава до 9 януари. Рисковете за реколтата през следващата година поради много студеното време в централните райони на Русия и Поволжието се считат за ниски поради добрата снежна покривка, каза пред Ройтерс руската аналитическа фирма Sovecon.

Китай обяви преди началото на годината, че ще запази стабилни зърнените си площи и ще разшири производството на соя и други маслодайни култури през новата година, съобщиха държавни медии в кулоарите на срещата на китайското ръководство по селското стопанство. Основната цел е да се осигури снабдяването със зърно и ефективно снабдяване на населението с месо, риба и зеленчуци през 2022 г., съобщи агенция Синхуа.

Изричният акцент върху приоритетите на селскостопанската политика на страната идва на фона на продължаващите опасения за продоволствената сигурност в най-гъсто населената страна в света, тъй като пандемията от COVID-19 продължава да нарушава веригите за доставка на храни и логистиката по света, пише Reuers.

Алжир купува пшеница в Германия – страх от Омикрон

Пристигането на реколтата от южното полукълбо (Австралия, Аржентина) и варианта Omicron обаче може отново да натежи на пазара на пшеница, опасяват се френски анализатори. Новият щам на Covid-19 се разпространява изключително бързо в западния свят и отново заплашва глобалното потребление.

Последният алжирски търг (OAI) приключи със закупуването на 690 000 тона немска, балтийска или дори аржентинска и черноморска пшеница, пише в прессъобщение на Agritel. Цената е средно $374 за тон, включително C&F.

Въпреки това се вижда, че силното китайско търсене продължава да стимулира пристанищните дейности. След това търговци съобщиха, че Китай е изкупувал големи количества френска и украинска фуражна пшеница от началото на месеца. Като допълнителен подкрепящ фактор на пазара на пшеница, руското министерство на земеделието определи експортната квота на 8 милиона тона за втората половина на сезона, което съответства на намаление от един милион тона в сравнение с първоначалните прогнози на правителството.

Загрижеността за новата реколта от пшеница нараства и в САЩ. Най-важните държави, произвеждащи пшеница, страдат от сериозен недостиг на вода от няколко седмици и прогнозата за времето не е много успокояваща.

Доброто китайско търсене и значителният интерес към ЕС също повишават цените на ечемика отново. Наскоро Китай отново закупи по-големи количества от френски произход. Относително ограниченият внос на украинска царевица в Европа (поради търсенето от Китай) продължава да поддържа висок интересът на производителите на фураж от Общността към ечемика.

Повишиха се спот цените на пшеницата и ечемика

Пшеницата за месец март 2022 г. се търгува на европейския фючърсен пазар преди празниците (24 декември) при 290,25 евро за тон – това е с 14 евро повече от седмица по-рано. Следващата дата от май 2022 г. беше котирана на 24 декември на 286,50 евро за тон, с 15 евро повече от седмица по-рано. Реколтата от пшеница през 2022 г. беше котирана на фючърсния пазар в Париж на 24 декември на малко под 258 евро. Плюс 14 евро спрямо предходната седмица.

На пазара на едро и експортното пристанище Хамбург хлебната пшеница беше котирана на 23 декември на 299 евро за тон. Това е с 14 евро повече от предходната седмица и с 9 евро повече, отколкото на фючърсния пазар. За доставки през март в Хамбург бяха предложени 303 евро за тон. Днес цените е малко вероятно да се променят много или да паднат леко при текуща търговия.

Цените на фуражния ечемик в Хамбург на 23 декември бяха 263 евро за тон, което е с 12 евро повече от седмица по-рано. На най-важния френски пазар на едро и експортно пристанище Руан хлебната пшеница се котира в понеделник (23.12) на 283 евро за тон – увеличение от 11 евро в сравнение с предходната седмица.

Цените на FOB за износ в Руан бяха 331 евро за тон – увеличение на цената с 10 евро на седмична база. Фуражният ечемик беше доставен в Руан този понеделник за 265 евро за тон – увеличение с 20 евро в сравнение с предходната седмица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X