Китай иска сигурност на доставките – и отглежда ГМО царевица за първи път

Китайското правителство иска целенасочено да разшири производството на важни селскостопански стоки през 2022 г. Снабдяването на населението с храна също трябва да бъде осигурено при условия на пандемия. За тази цел страната за първи път се отваря към отглеждането на генетично модифицирана царевица.

На Коледа китайските лидери проведоха годишната си централна конференция за работа в селските райони в Пекин. На срещата не друг, а президентът Си Дзинпин лично подчерта изключителното стратегическо значение на сигурното снабдяване с първични хранителни продукти.

Както съобщи държавната информационна агенция Синхуа, Си призова за усилия за осигуряване на доставките на зърно и опазването на обработваемата земя. Предстои разширяване на отглеждането на соя и други маслодайни култури. Си също така призова за безопасни доставки на свинско месо, зеленчуци и други селскостопански продукти за китайците.

Високите цени на световния пазар оскъпяват огромния внос на царевица и соя
Комунистическото ръководство има всички основания да се тревожи за продоволствената сигурност. Пандемията  постави глобалните вериги за доставки на селскостопански суровини на изпитание, а в някои случаи дори ги прекъсна. Цените на царевицата, соята и пшеницата се повишиха неимоверно на световните пазари. Като най-голям вносител на селскостопански продукти в света, това оказва значителен натиск върху Китай.

Народната република трябва да внася около 100 милиона тона соя всяка година, за да запълни недостига на доставки в страната. Това е почти 60 процента от световния внос на соя. А вътрешното производство е ниско. Министерството на земеделието на САЩ (USDA) изчислява, че ще спадне с около 16 процента до 16,5 милиона тона през 2021/22 г.

От друга страна се очаква производството на царевица да нарасне с 4,6 процента до 272,6 милиона тона. В същото време Китай е и най-големият вносител на царевица в света с 26 милиона тона през текущата пазарна година. Пекин иска да се отърве от това стъпка по стъпка.

Китай иска да намали дефицита си в печалбите си
След годишната селскостопанска конференция министърът на земеделието Танг Рендзян обяви пред китайския икономически ежедневник, че ще стабилизира вътрешните доставки на зърно и царевица. Ще се разшири отглеждането на соя и други маслодайни култури. Според Синхуа за тази цел ще бъдат използвани и около 6,7 милиона хектара обработваема земя.


agrarheute.com

Танг призна, че добивите от царевица и соя в Китай изостават от тези в развитите страни като САЩ. Поради това правителството иска да разчита на генното инженерство за продоволствена сигурност в бъдеще. Биотехнологиите се разглеждат като ключ към продоволствената сигурност.

ГМ царевица трябва да бъде одобрена за отглеждане в краткосрочен план
Досега Китай е внасял само генетично модифицирана (ГМ) соя и ГМ царевица в голям мащаб като храна за огромните популации на свине и домашни птици. През ноември обаче правителството инициира преразглеждане на регламентите за одобрение на генетично модифицирани семена. По-специално на китайските развъдни компании ще бъде разрешено да продават семена от ГМ царевица за домашно отглеждане в бъдеще.

В понеделник (27 декември) Министерството на земеделието в Пекин предложи, според Ройтерс, три нови генетично модифицирани сорта царевица да бъдат одобрени за отглеждане. Освен това трябва да бъдат одобрени седем разновидности на ГМ памук.

Все още не е ясно кога ще започне търговското отглеждане на ГМ царевица в Китай. Наблюдателите обаче очакват краткосрочно стартиране на пазара, вероятно през следващата година или през 2023 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X