Снегът е полезен и предпазва корените

При малки овощни градини на незащитени места, силните ветрове често издухват снега. Образуват се оголени участъци в кръг около стеблата на дърветата. При ниски температури оголената почва е подложена на дълбоко замръзване.

КОРЕНИТЕ СА НАЙ-ЧУВСТВИТЕЛНИ НА СТУД

Най-много от замръзналата почва страдат корените на дръвчетата.

Голяма е разликата в устойчивостта към ниски температури при надземните части и при корените. Ако короната на дърветата може да издържи при студоустойчивите сортове до минус 20-25 градуса, то за кореновата система дори минус 15 градуса могат да бъдат фатални. Много от нискостъблените дървета загивати именно в резултат на измръзване на корените при минус 10-12 градуса.

СНЕЖНО „ОДЕАЛО”

За защита на корените през зимата самата природа е създала естествено снежно „одеало”. Дори 5 см слой от сняг може да защити корените от минус 20-градусов студ. Има обаче едно условие – снега трябва да е мек и рехав. Затова не правете грешка – неволно или специално да утъпквате първия сняг в градината.За съжаление не винаги природата е щедра, но наближава Коледа и това ни дава надежда да се надяваме на много сняг.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X