Залитането на Шри Ланка към биологичното земеделие донесе бедствие

Страната забрани химическите торове,  което предизвика скок в цените на храните и притеснения за недостиг

Тазгодишната реколта тревожи M D Somadasa. В продължение на четири десетилетия той продава моркови, боб и домати, отглеждани от местни фермери, използвайки чуждестранни химически торове и пестициди, които им помогнаха да имат по-големи и по-богати реколти през годините

След това дойде внезапният и катастрофален завой на Шри Ланка към биологично земеделие. Правителствената кампания, уж водена от опасения за здравето, продължи само седем месеца. Но земеделските производители и селскостопанските експерти обвиняват политиката за рязък спад в добивите и недостига на храна.

Според централната банка на Шри Ланка цените на някои хранителни продукти, като ориза, са се повишили с почти една трета в сравнение с преди година. Цените на зеленчуци като домати и моркови са се повишили до пет пъти спрямо нивата си отпреди година.

„Не съм виждал толкова лоши времена като тези“, каза Сомадаса, 63-годишен баща на две деца, който продава зеленчуци в малкия град Хорана, точно до столицата на островната държава Коломбо. „Не можем да намерим достатъчно зеленчуци. И с покачването на цените, хората вече не могат да си купуват зеленчуци.

Сега правителството на Шри Ланка, управлявано от членове на семейство Раджапакса, бърза да предотврати криза. В края на миналия месец министърът на земеделието на Шри Ланка Рамеш Патирана потвърди частично обръщане на политиката, като каза на парламента на страната, че страната спешно ще внесе необходимите торове и препарати за растителна защита. Очакванията за повишени приходи от туризъм в страната също не са се оправдали.

Източник: New York Times

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X