Повече сняг – по-зелени дървета

През последните години у нас наблюдавахме или безснежни зими или тънък сняг, на места до 15 см. Естествено е, че при такава тънка снежна покривка и при ниски температури може да се очаква проблем при плодните дръвчета. Снегът, който падна наскоро ще се отрази благоприятно на плодовата реколта.

Въздействието на снега върху плодните дръвчета и храсти, а така също и на ягодоплодните култури и цветята е многостранно и се проявява през цялата година. Особенно голяма е ролята на белите кристали при защита от ниски температури. Снегът е лош проводник на топлината и защитава почвата от силно охлаждане.Той намалява колебанието на температурата на почвата както абсолютно, така и отнасително.

Температурата на почвата в градината през зимата, в много случаи се определя и от съществуващата снежна покривка – дебелината и плътността й, а така също и от колебанията на температурата на въздуха. Под снега температурният режим е благоприятен за всички растения. В студена и безснежна зима е възможно дръвчета и ягодоплодни храсти да загинат от измръзване на корените и то без да имат повреди на надземните части.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X