Безработен ветеринарен техник няма!

  • Категорична е д-р Светла Тодорова, директор на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич
  • Училището разширява обучението и включва нови специалности, които изисква бизнесът от Североизточна България

Габриела Събева

26 са възпитаниците на Ветеринарната гимназия в Добрич, които приключват образованието си в професионалното училище. Голяма част от тях ще продължат висшето си образование, с гордост разказва директорът д-р Светла Тодорова. „При нас вече е традиция учениците да избират като втора матура биология. Правят това, тъй като след това кандидатстват предимно медицина – хуманна и ветеринарна, кинезитерапия, рехабилитация, както и аграрни науки. Показателно е, че 95 % от нашите възпитаници избират да кандидатстват с биология, явно добре сме си свършили работата“, допълни д-р Тодорова. По думите й тази година приемът на нови ученици е по-благосклонен към професионалните гимназии. Бизнесът изисква все повече от училищата, иска професии от учениците, а не само средно образование.

Професионалната гимназия е единственото училище в Североизточна България, което обучава младите хора по ветеринарна медицина. В него се събират ученици от 5 области – Добрич, Варна, Силистра, Разград, Шумен, дори от Търговище. Основната професия, към която се насочват и по която има най-много желаещи по традиция, е „Ветеринарен техник“. Останалите паралелки са по професиите „Техник-технолог по качеството на храни и напитки“ и „Лаборант“. „Последната е най-новата за нашето училище, от 2 години работихме за въвеждането й. Причината да имаме вече прием по нея, е развитието на дестилериите за етерично-маслени култури в Добруджа, нарастването на зърнохранилищата, хранително-вкусовата и преработвателната промишленост. При срещите ни с бизнеса стана ясно, че те имат нужда от точно такива специалисти.Освен професионална подготовка, учениците имат и разширено изучаване на английски език“, разказа още директорът на професионалната гимназия.

d r Sv Todorova gl siteАтрактивни са специалностите в учебното заведение и интересът към тях е разбираем. Това се обуславя от успешната реализация на младите хора, допълни д-р Тодорова: „Със сигурност от години безработни ветеринарни техници няма. Голяма част от тях продължават да учат, а тези, които влизат в практиката, заемат трайни работни места. Силни групи имаме в големите ферми – например при Недко Митев в Овчарово, в Козлодуйци в свинекомплекса, в Красен, в Смолница. Говоря за ветеринарни техници, ветеринарни лекари, зооинженери. Нашите специалисти са навсякъде! Представят се много добре и това говори добре за училището!“.

По традиция Ветеринарната гимназия работи по много европейски проекти. В условията на COVID-19 нещата се промениха и срещите продължиха онлайн от разстояние. „Преди учениците пътуваха, стажуваха от 1 до 3 седмици в съответните ферми в европейски държави. Пандемията промени всичко това. Заложените теми бяха реализирани, макар и дистанционно през тази учебна година“, допълни още д-р Тодорова и разясни: „Отчетохме 3 проекта. Остава ни още един – за опазване на влажните крайбрежни зони. Този проект е изключително полезен, тъй като по него е създаден сайт, който да проследява всички държави как се съхраняват и опазват. Взимахме проби от водата, пясъка, от различни крайбрежни части в различните държави, за да се проследи как човешката дейност се отразява върху тези зони“.

В проекта участват учебни заведения и партньори от Португалия, Испания, Гърция, България и Латвия. Това е мащабна инициатива, която включва държави с различни морета, екосистеми и различно законодателство. „Истината е, че ние у нас малко се грижим за природата си и влажните зони. Имаме толкова красиви планини, реки и море, а не ги обгрижваме“, възкликна д-р Светла Тодорова и допълни, че във всички проекти, по които работи Ветеринарната гимназия, акцентът е върху опазването на природата. Проектът за влажните европейски зони ще приключи през юли и отчетен през септември.

Ветеринарната гимназия успява да съчетае успешно теория и практика. „Трудно съхранихме производствената база на гимназията, разположена в кв.“Рилци“. Много професионални училища не успяха и се отказаха. Смятам обаче, че ветеринарната медицина няма как да се научи, ако нямаме животни“, категорична е д-р Тодорова.

В учебната производствена ферма на Ветеринарната гимназия се отглеждат около 60 говеда, половината от които млекодайни. Стопанството е регистрирано като млекодобивно и учениците могат да реализират добитото млякото. Преди години в производствената база са се отглеждали различни животни – овце, кози, птици, зайци, коне. Сега обаче нормативната уредба не позволява повече от един вид животно и ръководството на училището се спира на типичната за региона млекодайна порода – черношарено говедо.

От години производството на тор от калифорнийски червеи също е един от успешните продукти на младите хора. В училището е създадена учена компания, която развива предприемаческите умения на учениците. Така те започват преди години да отглеждат калифорнийски червеи и да произвеждат биотор от тях. Младите хора имат право да продават „стоката“ си и да реализират печалба, дори са били отличени и наградени на национален конкурс по предприемачество, не крие гордостта си директорът. Учениците разполагат с лаборатория, в която извършват необходимите анализи за състава и качеството на произведената от тях биотор.

През новата учебна година във Ветеринарната гимназия в Добрич ще се разшири обучението по пчеларство като са застъпени повече практически упражнения. За съжаление масовият подмор на пчелните семейства в Добруджа засяга и 10-те кошера на училището, от които оцеляват само 3. Пчелните семейства ще бъдат възстановени с помощта на пчелар от Добричко, за да могат да се извършват практическите обучения.

Началото на ветеринарно–медицинското образование в Добрич поставено през 1959 година, когато е открит Ветеринарен техникум с прием след завършено средно образованиe, с курс на обучение – 2 години. Той функционира до 1969 година, като подготвя близо 500 специалиста. „Второто“ начало е през 1983 г. с възможност за обучение след основно и средно образование.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X