Ветеринари алармират: Профилактиката на животните е под въпрос

Страната ни започна годината без приета от Министерския съвет Програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози за периода 2022-2024 година. Това пишат от Българския ветеринарен съюз в писмо до министър-председателя Кирил Петков и земеделския министър Иван Иванов. В текста се припомня, че по Закона за ветеринарно-медицинската дейност програмата се одобрява от Министерския съвет по предложение на министъра на земеделието до 31 октомври в годината на изготвянето.

„Ние, регистрираните ветеринарни лекари, които сме изпълнители на тази програма и гарантираме опазването на страната от тежки и опасни заболявания, както по животните, така и по хората, винаги сме спазвали своя дълг и вменените ни от Закона за ветеринарно-медицинската дейност задължения – казва се още в документа, подписан от председателя на организацията д-р Трифон Цветков. – По силата на чл. 137а,б на същия закон ние сме подписали договори с фермерите и сме поставени в ситуация да не можем да изпълняваме своите задачи“.

От Българския ветеринарен съюз настояват спешно да бъде приета програмата и да започне нейното изпълнение, което е строго разписано като срокове в споменатия закон, а освен това ще е гаранция за осигуряване на здравеопазването на животните и хората и ще предпази страната от заразни заболявания.

„Проблемът е национален – нямаме бюджет на страната – коментира пред „Гласът на земеделеца“ заместник-председателя на Българския ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков. – Оттам насетне ние чакаме. Чакаме да се гласува националният бюджет, чакаме да се гласува и нашият бюджет, който ще обезпечи Държавната профилактична програма. В момента е в Министерството на земеделието. Тя е готова, но чака финансиране, обезпечаване. И докато не бъде гласуван бюджетът, няма как да стане. Обикновено на нас ни се плаща през Фонд „Земеделие“ и минали години нашият бюджет се гласуваше през януари, но на база одобрен вече бюджет на Министерството на земеделието и на цялата страна, разбира се. А сега как и кога ще стане, е под въпрос“.

Д-р Цанков припомня, че задължителните профилактични мероприятия започват в края на февруари – началото на март. Колегията разчита до следващия месец да има някаква яснота.

Друг проблем е, че договорите на работещите по програмата ветеринари са изтекли до 31 декември. Сега те чакат да подпишат нови договори. Това обаче може да стане едва след обезпечаването на дейностите с нов бюджет.

Разходите по изпълнението на ангажиментите по профилактика са около 15-16 милиона лева на година, като това е само за труда на ветеринарните лекари, отделно са тези за консумативи, туберкулин, ваксини, диагностика, за лабораториите.

За миналата година ветеринарите са работили със заплащане до 15 ноември, а за последните 45 дни сумите за труда им също са дължими. Макар да не са сериозни средства, те също трябва да се изплатят, тоест – да се предвидят в новия бюджет.

Ставките на ветеринарните лекари са актуализирани с 14,3% за новата година. От съюза са искали по-адекватна индексация, но крайното решение е било да се вземе предвид инфлацията по данни на Националния статистически институт от периода, кагота е направена тарифата, или от 2016 година. Д-р Цанков допълва, че с колегите му са искали да се вземе предвид неколкократното повишаване на минималната работна заплата, поскъпването на горивата и още ред фактори, оскъпяващи разходите на ветеринарите, работещи на терен. А не се знае още каква инфлация ни очаква. Неясноти има и по отношение на организацията на работа след преминаването на Българската агенция по безопасност на храните към Министерския съвет.

На въпрос какво би се случило, ако до края на февруари не бъде отпуснат бюджет, д-р Цанков предположи, че много от ветеринарите няма да могат да работят, тъй като няма как да покриват неизбежните си разходи. Той обаче е оптимист, че няма да се стигне дотам.

„От една страна чакаме отпускането на бюджет, от друга страна, не знаем дали той ще ни удовлетвори – обяснява председателят. – Ако не ни удовлетворява, ще откажем. Така и така са ни изтекли договорите, при постоянно покачващите се цени на всичко, поскъпването на живота – няма как. Но все си мисля, че няма да се стигне чак до това. Надяваме се на разбиране и разумен подход“.

Надеждата на д-р Цанков е до края на януари националният бюджет да бъде внесен и да започне обсъждането му – първата крачка към решаването на много други въпроси, зависещи от него. Така и ветеринарите ще имат поне приблизителна яснота на какво могат да разчитат.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X