Комисията подкрепя 2 милиона евро безвъзмездна помощ от ЕС за синтетично месо

Европейската комисия, предизвикана от италианските законодатели от ЕС, защити хода за отпускане на 2 милиона евро от Фонда за възстановяване на ЕС за проект за научноизследователска и развойна дейност, предназначен да продължи напред в клетъчното земеделие и да намали разходите за отглеждано в лаборатория месо.

Проектът „Feed for Meat“ е разработен от фирмата за хранене на животни Nutreco заедно с Mosa Meat, компанията, която произведе първия в света бургер, отгледан в лаборатория през 2013 г.

Култивираното месо, известно още като синтетично, изкуствено или ин витро месо, е продукт, получен чрез събиране на животински мускулни клетки, които след това се поставят в биореактор и се хранят с протеин, за да подпомогнат растежа на тъканите.

Проектът има за цел допълнително да подобри устойчивостта на веригата на стойността на клетъчното селско стопанство и се финансира по REACT-EU, една от най-големите програми в рамките на „NEXT GENERATION“, финансовата рамка на Комисията за възстановяване от пандемията COVID-19.

„Подкрепата от правителството е голям принос за извеждането на култивирано говеждо месо на европейския пазар“, коментира Питър Верстрате, съосновател на Mosa Meat, след отпускането на гранта.

Решението обаче предизвика критики сред евродепутатите от италианската дясна партия Lega, която изпрати парламентарен въпрос до Комисията с искане за обяснение на критериите, използвани за финансиране на проекта чрез програмата REACT-EU.

„Неприемливо е Брюксел да инвестира милиони евро от парите на европейските граждани в месо, произведено в лаборатории“, заявиха в бележка евродепутатите от Lega.

Свързан с EURACTIV, източник от Комисията обясни, че управлението на програмите на политиката на сближаване е споделено между ЕС и държавите-членки.

Това означава, че в съответствие с принципа на споделено управление, проектът е избран от управляващия орган – който в случая е регион Южна Холандия – назначен от държавата-членка и отговарящ за избора на проекти и тяхното изпълнение.

Комисията беше информирана от Южна Холандия, че проектът Feed for Meat допринася за зеления и цифров преход, върху който REACT-EU се фокусира в Нидерландия, като се има предвид, че предоставя подкрепа за научни изследвания и развитие, за да се даде възможност за увеличаване на мащаба на култивирано говеждо месо .

„Клетъчното отглеждане на месо изисква отглеждане на по-малко животни. В резултат на това ще има по-малко емисии на парникови газове като амоняк и метан и ще има по-малко замърсяване на почвата“, каза източник от ЕС пред EURACTIV.

Проектът, добави източникът, също така инвестира в развитието на развъдника на базата на кръгови суровини с възможно най-малко въздействие върху околната среда и подкрепя развитието на цифрови инструменти.

Редица стартиращи компании в цяла Европа започнаха да инвестират в технологии за производство на месо, отглеждано в лаборатория. Mosa Meat се стреми да пусне култивирани хамбургери на пазара в Европа през следващите няколко години.

В Европа храната, състояща се от изолирана от или произведена от клетъчна култура или тъканна култура, получена от животни, растения, микроорганизми, гъби или водорасли, попада в обхвата на Регламента на ЕС за новите храни.

Следователно култивираните меса ще изискват разрешение преди пускането на пазара, както и одобрение от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), въпреки че все още не е ясно какъв тип хранителни и токсикологични доказателства би изисквал EFSA, за да одобри култивирано месо.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X