Как да определим точния момент за сеитба?

Ръководейки се от данните в горепосочената таблица за възрастта на разсада, всеки може сам да си пресметне срока за момента на сеитба. За да е сравнително точно планирането, трябва да се имат предвид и следните условия:
1. За начало (1-ви ден на разсада) се взема времето от поникването на семената над почвата, което е различно при отделните култури: зелето пониква за 4-5 дни; пиперът – 7-20 дни; патладжан – 7-10 дни; домати – 7-11 дни; краставици – 3-6 дни; целина – 20-25 дни.
2. След това определете датата на засаждането на разсада на постоянно място. За Южна и Северна България естествено има разлика от 10-тина дни. Ориентирайте се от тези срокове, в които обикновено купувате разсади от пазара.
3. Необходимо е да добавите и още около седмица за адаптирането на разсада при евентуално пикиране. Минават няколко дни, докато растенията пуснат нови корени и започнат да растат.
Например, ако срокът за засаждане на домати обикновено е краят на април началото на май, това означава, че разсадите трябва да се засеят още в средата на февруари. Аналогично се преценяват сроковете и за останалите култури.
Докато някои още мислят кога точно да засеят семената за разсади, при други нетърпеливи градинари растенията вече са се показали над почвата. Нежните поници на ранните домати и пипер радват очите и дават надежди за бъдеща реколта. Но предстои още много работа и битката едва започва. Затова трябва да създадем комфортни условия на поникващия разсад, за да отгледаме здрави и силни растения до момента на разсаждане на постоянно място.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X