Краставиците са двойно по-скъпи от миналата зима, ръст има и при други зеленчуци

Близо два пъти по-скъпо се търгуват вносните краставици на българския пазар към 21 януари, отколкото по същото време на миналата година. Значително увеличение на годишна база бележат и средните цени на едро на картофите, зелето и доматите – както български оранжерийни, така и вносни. Ръстът в цените е в интервала от 30,8% до 46,7%, а по-умерено – тези на българските оранжерийни краставици (с 19%) и ябълките (с 8,5%). Единствено цената на червения пипер е под миналогодишната – с 13,9%. Това показва Оперативният анализ на основни земеделски култури към 26 януари 2022 г. на Министерството на земеделието. Данните в него са от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

За последната седмица средните цени на едро на картофите, ябълките, оранжерийните краставици и доматите (български оранжерийни и внос) на тържищата в страната се повишават от 1,2% до 5,6%. Цената на зелето остава без промяна на седмична база, а при вносния червен пипер и вносните краставици се отчита леко поевтиняване – съответно с 0,4% и 1%.

Поевтиняване на седмична база е отчетено при ечемика, царевицата и пшеницата с 0,7 до 2,4% на седмична база, а цената на слънчогледа се запазва. За година обаче ръстът и при тези култури е значителен – от 22,5% за слънчогледа до 46,1% за ечемика, а хлебната пшеница е поскъпнала с близо 30 на сто.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X