Кои са ефикасните средства за справяне с кокошинките

Първата задача включва прочистване на курника от кокошинки. Извадете всички дървени конструкции – кацалки, хранилки и друг инвентар. Почистете кокошарника от тора и напръскайте двукратно помещението с разтвор на акарицид през интервал от 5 – 7 дни. Докато обработвате кокошарника, преместете птиците. На другия ден след последната обработка с препарати проветрете добре курника, а целия инвентар обработете с калцинирана сода. След като почистите кокошарника, се заемете с птиците – всички възрастни пернати са преносители на кокошинки. Напръскайте ги с акарициден препарат, препоръчан от ветеринарен лекар. Птиците трябва да се обработят два пъти с интервал от 10 дни.
Ако не искате да използвате химия, трябва да знаете, че много добро решение на кокошинковия проблем е периодичната обработка на повърхностите с вряла вода.
Може да използвате и различни растения. Кокошинките бягат от силните миризми, така че чесънът, хрянът и магданозът са доста ефективни. Използването им в постелята на птиците значително намалява броя на кокошинките. Може да застилате пода на кокошарника и със стъбла от картофи и домати. А през зимата добавяйте в дажбите на птиците по малко счукани чесън и лук.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X