От фермата до вилицата – дяволът се скри в детайлите

Фермери от европейския сектор животновъдство и евродепутати настояват за оценка на въздействието

Последния дебат относно проучванията на Стратегията „От фермата до вилицата“ в Брюксел завърши с извода за необходимост от още проучвания!

Тази новина се появи в първите дни на февруари, когато европейските селскостопански новини отчасти се завъртяха около въпроса за проучванията за въздействието на стратегията Farm to Fork.

Поводът беше проведено изслушване на Жулиен Денорманди, министър на земеделието и храните на Франция, в Европейския парламент. Стана факт и официална академична публикация на две проучвания от университета във Вагенинген.

Едното от тях е посветено на въздействието върху животновъдния сектор и е поръчано от членовете на European Livestock Voice.

Последният дебат в Европейския парламент по темата завърши с заключението на председателя на комисията по земеделие Норберт Линс, че проучванията, които вече са представени на масата, носят различни гледни точки, което е полезно, но има нужда и от проучване и оценка на въздействието.

Много евродепутати също се изказаха именно в тази посока, макар че Комисията, чрез своя представител за земеделие, комисар Войчеховски, обяви преди няколко месеца, че няма да има цялостно проучване за въздействието на целите, предложени в Зелената сделка, а само серия от проучвания за различните цели.

Въпреки това негово изказване, един от уроците от проучванията на Wageningen днес показва, че тези различни цели имат кумулативни и комбинирани ефекти. И, че проучванията на въздействието върху всяко едно от законодателните предложения няма да дадат пълна представа какво наистина може да се случи утре във фермите и конюшните, както и във финансовите им сметки, и цената, която хората ще видят в крайна сметка на рафтовете в магазина.

Затова се настоява Комисията да не избягва провеждането на проучването за оценка на въздействието, дори и това да изисква известно време.

По този начин Комисията може да се забави с намерението си тази година да представи 24 от 28-те законодателни превода на съобщението за Стратегията от фермата до вилицата.

Иначе, според животновъдни специалисти, стратегията отново може да се окаже в ситуацията от октомври 2021 г., когато ЕС гласува първоначалното съобщение за „От фермата до вилицата“, а Парламентът и Съветът бяха принудени да заемат позиция, без да имат глобално проучване.

Затова централният въпрос, който поставят от животновъдния сектор е: да има оценка на въздействието, защото не е имало публикация от Комисията или нейния изследователски център относно конкретната политика.

„Като животновъд, бих искал да видя аргументи, приложени към всички цели и инициативи, които влизат в Зелената сделка, независимо дали става въпрос за политиките за метан, почва или биологично разнообразие. С колегите ми от сектора, както и някои евродепутати, сега не само очакваме конкретните предложения на Комисията, но в следващите месеци смятаме да навлезем и в сърцевината на стратегията от фермата до вилицата. Да чуем агрономите и експертите по технологии, и предложенията за конкретни мерки, които да предприемем.

Ще играем активна роля в тези промени и в този ключов дебат“ – това казва Жан-Пиер Фльори, животновъд, председател в Копа-Коджека за секторите за говеждо и телешко месо (Charolais говеда) от Морван, Франция.

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X