Прогноза: Вместо краставици и домати напролет ще ядем рукола и марули

Голяма е вероятността и напролет на пазара да няма български краставици и домати, а вместо тях ще можем да си купим рукола или марули. Това прогнозират експерти от земеделския сектор – техните наблюдения сочат, че собственици на оранжерии се насочват към по-студоустойчиви култури заради непосилните цени на отоплението. За съжаление, най-масовите зеленчуци не отговарят на този критерий. Минимум 22-25 градуса е оптималната температура, при която могат нормално да се развиват не само краставиците и доматите, но и тиквичките, пиперът и много други.

Така някои от традиционните производители вече са заменили тези култури с моркови, ряпа и репички. Те се развиват най-добре при 15-20 градуса, но понасят сравнително добре и температури до 5-8 градуса. Подобни са изискванията на чесън, лук, главесто зеле, аспержи, рукола, спанак. Някои от тях дори оцеляват при минусови температури, макар това да забавя растежа им. Друг е въпросът доколко българският потребител ще е склонен да насочи предпочитанията си към тях и дали този отчаян експеримент може да се оправдае като икономически ефект. Напролет ще разберем. Земеделските производители със сигурност осъзнават, че с избора на по-нетрадиционни култури поемат по-висок риск, но явно оценяват като още по-неприемливо да вложат маса пари в отопление, а после да не могат да си ги върнат при реализацията на по-топлолюбиви зеленчуци.

Очаква се през февруари и март да се редуват по-слънчеви с мразовити дни, както и да има периоди с трайна снежна покривка. Задължително е при обилен сняг оранжерията да се отоплява поне дотолкова, че да го стопи и да не се стигне до това неговата тежест да разруши съоръженията. А и по това време в тях вече са заложени разсадите за пролетното засаждане. Именно поради тази причина стопани си правят сметката, че щом така и така ще отопляват поне от време на време, няма смисъл останалата част от земята да стои празна, по-добре е да се засее с нещо по-непретенциозно. Заложилите на зелена салата пък си правят сметката, че тя става готова за 50-60 дни при зимни условия, така че в началото или средата на март все пак ще могат да ползват парниците си и за средноранно производство на домати и краставици. Руколата пък се бере най-много 40 дни след засяването, иначе става горчива. Тя напоследък набира популярност като гурме зеленчук, лансиран от известните имена в кулинарното изкуство, но все още се предлага само в големите вериги и е доста скъпа, затова и земеделци виждат в нея обнадеждаващ потенциал.

Още в края на миналата година стана ясно, че близо 70-80% от оранжеристите са се отказали от ранно производство, след като цената на пелетите, електричеството и други горива се увеличи над три пъти. Това доведе и до освобождаване на множество работници, които си изкарват прехраната единствено с труд в селското стопанство. Така се случи и със супер модерни оранжерии, в които са инвестирани милиони, като тази на соченото за пример семейство Иван и Десислава Кабурови от село Мало Конаре.

Засега е ясно само едно – зимният сезон за българското производство е изгубен. Ефектът от това вече се усеща и от потребителите, които купуват основно вносни домати на цени 4-5 лева и краставици по 6 до 7,50 лева. Предстои да разберем как ще продължат нещата в сектора занапред. До момента единственото обещание от властта е помощта за оранжерийните производители да дойде след приемането на бюджета за 2022 година, което се очаква да стане през март.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X