Пъпките трябва да останят спящи

След събиране калемите трябва да се съхранят до момента на облагородяване. Ако те са от различни видове или на повече от един сорт от даден вид, предварително се навързват на снопчета и се слагат етикети, съдържащи вида и сорта.
Главна задача на съхранението е да не се допусне развитие на пъпките по леторастите, от които ще се вземат калеми. Това е необходимо, защото към момента на присаждането те трябва да са още в състояние на покой. От тук произтичат и изискванията към условията на съхранение, които могат да се осигурят по различен начин.
 За кратковременно съхраненение на калемите (до 2-3 седмици), те могат да се държат в домашен хладилник, при температура от 2 до 4°С. Преди това е необходимо да се опаковат в найлонови торбички, чийто горен край се завързва. При това положение не се налага допълнително навлажняване, тъй като влагата, която се образува от дишането на клонките, е достатъчна те да се запазят свежи.
 Ако леторастите за калеми са взети още през декември или януари и се налага да се съхраняват по-дълго (2-3 месеца), за да се запазят в състояние на покой, те трябва да се държат при температура около 0°С. При липса на специални хладилни помещения, тези условия могат да се постигнат, като събраните леторасти за калеми се заровят в почва на 2/3-ти от дължината им от към северната страна на къща, вила или друга постройка. При този начин е важно мястото да е добре дренирано, за да не се задържа вода през зимата. При преовлажняване е възможно пъпките по леторастите да загният и да станат негодни за вземане на калеми.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X