Царевичните хибриди на Lidea осигуряват стабилен добив и в екстремни условия

Селекционерите на френската компания посрещат предизвикателствата на съвременното земеделие с уникалната генетична група Tropical Dent® и иновативната концепция HiCorn

Lidea надгражда опита и иновативността на новите генетични възможности при селекцията на царевица с цел осигуряване на хибриди, гарантиращи производителност и стабилност, независимо от условията. Земеделските производители очакват стабилно и устойчиво производство, независимо от ситуацията, потенциала или климатичните условия. Царевицата от технология Tropical Dent® отговаря на тези условия.
Tropical Dent® – патентована
генетична група, резултат от задълбочено изследване и хиляди биотехнологични анализи
Технологията Tropical Dent® е базирана върху генетиката на Lidea, получена чрез продължителни изследвания и експерименти в цяла Европа. В днешно време повечето от царевичните хибриди, които се предлагат от семенарските компании, се получават при кръстосване на основните генетични групи царевица от тип Флинт (European Flint/Стъкловидна царевица) и Дент (American dent/Конски зъб). Липсата на разнообразие ограничава хетерозиса и потенциала.
Lidea инвестира в мащабно проучване на генетичния материал на различни групи царевица, открити в света. След десетилетие задълбочено изследване и хиляди биотехнологични анализи Lidea открива и патентова нова, изключително различна генетична група, наречена Tropical Dent® Кръстосването с вече познатите на селекционерите линии осигуряват важния хетерозисен ефект и широк генетичен диапазон. Това носи преимущества на хибридите от селекцията на Tropical Dent® като по-висок добив, по-голяма стабилност и по-бързо отдаване на влагата, взимайки най-доброто в генетично отношение и от двете изходни групи.
В Европа загубите при производство на царевица, вследствие на горещи вълни и засушаване, са се увеличили тройно през последните 50 години.
HiCorn – уникална иновативна концепция при екстремни температури и засушаване
В отговор на глобалното затопляне и засушаване и вдъхновени от изискванията на фермерите, както и от генетичните спецификации и изисквания на царевицата като култура, селекционерите на Lidea създадоха единствения по рода си продукт – HiCorn. Уникална и иновативна концепция, която комбинира два допълващи се хибрида, които се засяват заедно, за да подсигурят цъфтежа и опрашването – критичен период в развитието на царевичното растение. С HiCorn фермерите получават максимален добив дори и при екстремни температури и засушаване.
Всички усилия са насочени да се осигури висока производителност, много добро съотношение добив/ранозрелост, рандеман и икономическа ефективност при отлични качествени показатели. В концепцията са включени два хибрида – с различен генетичен произход, но с близък период на цъфтеж, сходни по ранозрелост, с висок потенциал на добив и абсолютно съвместими помежду си. След години на изпитвания, технически оценки и наблюдения в различни агротехнически и климатични условия, измежду десетки комбинации от хибриди, селекционният екип на френската компания постигна перфектната симбиоза между два хибрида.

Това, което получава всеки фермер, използвайки HiCorn, е по-голяма сигурност на полето и гарантиране на добива дори и при неблагоприятни условия. Как се постига това? Перфектната комбинация на хибриди и разликата във вегетацията между тях осигуряват по-продължителен период на цъфтеж и опрашване и по-ефективно оплождане и озърняване на кочана. Дори и при неблагоприятни условия – високи температури и ниска въздушна влажност по време на цъфтеж, се минимизира рискът от намаляване на жизнеспособността на полена и последваща загуба вследствие на лошото опрашване. От друга страна в края на цикъла двата хибрида узряват в синхрон и отдават влагата бързо. Резултатите при производството на HiCorn остават стабилни в различните години и при различни условия.
С уникалната концепция DuoSilo селекционерите на Lidea гарантират печалба на млечното животновъдство
Всеки отглеждащ животни стопанин знае, че качествената и питателна храна е една от най-важните брънки в животновъдната структура, а качеството на силажа зависи както от качеството на изходните суровини, така и от начина на приготвяне.
DuoSilo е уникална концепция, създадена за животновъди, а печалбата при производството на мляко е гарантирана от селекционерите на Lidea. Всички усилия са насочени да се осигури висока производителност, висока енергийна стойност и лесна смилаемост от животните. DuoSilo задоволява хранителните потребности на животните, увеличава млеконадоя, подобрява качеството на млякото и подпомага добрия здравословен статус на животните, като намалява риска от ацидоза. В концепцията са включени два хибрида, специално подбрани за целта, с ниско съдържание на лигнини и високо съдържание на добре смилаеми фибри – единият хибрид е източник на скорбяла с бързо разграждане, а другият – на скорбяла с бавно разграждане. С комбинацията на два вида скорбяла DuoSilo се превръща в наситен, продължителен и непрекъснат източник на енергия. Постепеното освобождаване на енергия помага да се поддържа добра стойност на рН в стомаха на животните и осигурява баланс и стабилност на микрофлората. Отличната смилаемост и разграждане на сухото вещество гарантират, че силажът, произведен от DuoSilo, не натоварва стомаха на животните. Хибридите формират много високи растения, с големи и много добре озърнени кочани. Растенията са с отличен стей-грийн ефект, устойчиви на полягане и на икономически важните болести. При смесването на тези два хибрида се получава по-качествен и по-приемлив от животните силаж.
Основни акценти при хибридите царевица за пролетна кампания 2022
При царевичните хибриди основни акценти за пролетна кампания 2022 са в средно ранната група, която е и най-предпочитана от производителите.
ЕС Фаради е хибрид от второ поколение Tropical Dent® в средно ранната група с ФАО 340, с висок и стабилен потенциал за добив, подходящ както за екстензивно, така и за интензивно отглеждане.
ЕС Милади с ФАО 350 е хибрид от Tropical Dent® технология, с изключителен потенциал за групата си по ранозрелост и отлично представяне дори и в стресови условия.
Мейфлаур с ФАО 360, с много висок потенциал за добив, ниски и изравнени растения с ранен цъфтеж.
В края на група 300 се открояват ЕС Метод с ФАО 380 – стабилен хибрид, доказал се като лидер през годините във всички региони на страната. Неслучайно той е №1 по продажби.
Хармониум с ФАО 380 е пластичен и стабилен хибрид при различни климатични условия и CS Топкапи с ФАО 390 – отлично представяне при интензивни и средно интензивни условия.
Групата се допълва с Керала ФАО 420 – пластичен хибрид и надежден избор на полето. CS Керси с ФАО 440 е новото предложение за сезона – висок потенциал за добив с много добро качество на зърното.
В ранната група новото предложение е ЕС Субмарин с ФАО 240, по технология Tropical Dent® и CS Григри с ФАО 280 – хибрид с високо съдържание на нишесте, подходящ за производство на брашно.
В средно късната група Берлиоз ФАО 530 е хибрид, подходящ както за зърно, така и за силаж.
CS Колония ФАО 610 е късен силажен хибрид с изключителен потенциал за зелена маса.
В сегмента циклоксидим устойчивите хибриди ЕС Блазон ДУО с ФАО 450 е решението за полета, заплевелени с едногодишни и многогодишни житни плевели
Boost&Go – иновативен подход на Lidea за ранна защита от стрес
За да защити генетичния потенциал на царевичните хибриди от биотични и абиотични фактори, които могат да повлияят върху развитието на растението в най-уязвимите вегетативни фази, Lidea предлага иновативен подход: Boost&Go – комбинация със синергично действие в различните етапи от развитието на растенията. Биостимулатор и хранителни вещества за активиране на покълването и ранните фази на развитието, защита от биотичен стрес във фазите на покълване и поникване и специално покритие за по-добро третиране и намаляване на разпрашаването.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X