Пазарите полудяха: Чесънът стана по-скъп от джинджифила

Близо 18 лева достигна цената на чесъна за килограм в търговската мрежа и макар той да е отглеждан по нашите земи зеленчук, в момента е по-скъп дори от джинджифила. Цитираната цена е на една от големите вериги с обекти в цялата страна, където чесънът се предлага на мрежички, а на етикета е посочено, че струва по 1,79 лева за 100 грама. В същите обекти джинджифилът е с два лева по-евтин, но в насипно състояние, не в разфасовки.

На кооперативните пазари и двата продукта са по-евтини – по около 14-15 лева (за сравнение – горе-долу толкова излиза и килограм агнешко или шилешко, а телешкото е с лев по-малко). Търговците и там не отричат, че цените им са скочили, като си обясняват това с поредната вълна от грипни и коронавирусни инфекции, за които българите вярват, че се лекуват с чесън или джинджифил и лимони. Но пък жълтите цитруси още от началото на зимата остават на съвсем поносими цени – под 2 лева за килограм.

Не така стоят нещата при зеленчуците. След краставиците, които в момента са по-скъпи от свинското и пилешкото – до 6,50-7,50 лева на килограм, дойде ред и на другия зарзават да щурмува високите граници. 7 лева на килограм са и пресните патладжани. Тиквичките, червените чушки и доматите – по 5-5,50 лева. Зелените пиперки и късоплодните краставици – по 4,50 лева. На пазара са се появили и корнишони, а те обикновено не се предлагат по това време на годината у нас. Те са по 3,50-4 лева на различните сергии, като вероятно търговци са ги изложили, за да предлагат все пак някакъв зеленчук за традиционните зимни салати и той да не е безумно скъп като краставиците, тип „Гергана“.

И ако изброените дотук видове растителна храна са основно внос от Гърция и Турция, защото собствениците на отопляеми оранжерии се отказаха от зимно производство заради скъпото отопление, то листните и пролетните зеленчуци би трябвало да са български. Но и те гонят рекорди, ако не са ги и счупили. Връзка репички, зелен чесън или лук е 1-1,50 лева, зелените салати достигат и до 1,80 лева.

Продавачите твърдят, че в предните дни земеделската стока по борсите е била скъпа, но очакват, че със затоплянето на времето очакват цените да се нормализират.

И вероятно са прави – справка в сайтовете на големите български борси за селскостопанска продукция показва, че след цените на много от стоките има зелени стрелки надолу, тоест – поевтиняват. Така е при доматите, които днес са търгувани по 2,20-2,60 лева за килограм, а розовите – до 3,60 лева, бялото зеле – то е по 0,70 до 1,00 лева, червените чушки – 2,40-3,00 лева. Без промяна е зеленият пипер – на едро се предлага по 2,60-3,00 лева. А краставиците дори поскъпват и цената им на едро е до 4,60 лева за килограм. Увеличение е отбелязано и при китайското зеле, салатите Айсберг, тиквичките.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X