Въглеродно земеделие: Министрите от ЕС търсят дявола в детайлите

Докато френският Жулиен Денорманди похвали ентусиазма на държавите-членки по отношение на нисковъглеродното земеделие, неформалната среща на министрите на земеделието на ЕС в Страсбург разкри трудни технически въпроси, които все още предстоят да бъдат решение.

Денорманди беше домакин на тридневната среща като част от председателството си в Съвета на министрите на земеделието на ЕС, на което той обяви въглеродното земеделие за приоритетен въпрос.

Въглеродното земеделие се отнася до селскостопански практики, които помагат да се съхранява въглерод от атмосферата в селскостопански почви.

Като допринасят за намаляването на въглеродните емисии, фермерите могат да действат като „войници за климата“, подчерта Денорманди. Освен дискусии и двустранни разговори, министрите посетиха и ферма, която използва френската система за доброволно етикетиране за нисковъглеродно земеделие.

Други държави-членки вече са приложили мерки за подпомагане на въглеродното земеделие. Испания е включила практики като екстензивна паша или консервационно земеделие в своя каталог от еко-схеми, финансирани чрез Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС.

Тези мерки „представляват добър пример за това, което можем да развием“, каза испанският министър Луис Планас пред журналисти в кулоарите на срещата.

Той също така подчерта, че улавянето на въглерод в селското стопанство е „много важно“ за постигане на целта за въглеродна неутралност до 2050 г., която ЕС е заложил в своята водеща политика за климата, Зелената сделка.

Намиране на общ език

Въпреки националния напредък, понастоящем няма европейска рамка за признаване и насърчаване на въглеродното земеделие.

Въпреки това Европейската комисия ще внесе законодателно предложение в края на тази година. Комисията вече изложи планове за по-добро възнаграждение на фермерите за улавяне на въглерод в съобщение, публикувано през декември 2021 г.

Според Denormandie тази седмица срещата е имала за цел да работи за съвместна позиция на 27-те държави-членки.

Всъщност министрите са „напреднали по-нататък към европейско решение“, заключи той след срещата. Следващата стъпка ще бъде „използването на този политически импулс“ за приемане на заключения по темата на редовното заседание на министрите през март или април, добави той.

След срещата еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски също беше оптимист за споразумение.

„Рядко се случва предложение от Комисията и предложение на председателството да получи толкова силни сигнали за подкрепа от всички държави-членки“, каза той, добавяйки, че Франция има „100% същата визия“ като Комисията по въпроса.

В същото време различните държави-членки изразиха различни очаквания за това как трябва да изглежда европейската политика за въглеродно земеделие на практика.

Ключов въпрос е как трябва да се финансират мерките за подкрепа. Франция се застъпва за система, базирана на въглеродни пазари, моделирана след това, което страната вече има.

В този случай земеделските производители биха могли да продават сертификати за отстраняване на въглерод на други сектори и по този начин да получат частно финансиране за мерките, които прилагат.

Притеснения относно зеленото размиване

Австрийският министър Елизабет Кьостингер, от друга страна, каза на журналистите, че подкрепата за въглеродното земеделие трябва да остане в рамките на ОСП, вместо да въвежда нови инструменти.

„Комисията трябва да използва тази рамка, която вече имаме в Европа, като основа за прилагане на мерки като тази“, каза тя.

Междувременно германският министър Джем Йоздемир изрази опасения, че пазарният подход може да доведе до „двойно отчитане“, при което чрез различни политики и фермерът, който улавя въглерода, и компанията, която купува сертификатите за отрицателни емисии, ще бъдат възнаградени за намаляване на същите емисии .

„Въглеродното земеделие е интересна концепция, но ние абсолютно трябва да се уверим, че то няма да доведе до „зелено промиване“, каза той пред EURACTIV в кулоарите на срещата.

Освен това основна грижа би била да се гарантира, че мерките за отстраняване на въглерода са трайни и необратими, добави министърът.

Притесненията на Йоздемир бяха изразени от Селия Нисенс от Европейското бюро по околна среда (EEB). „Ако създадем въглеродни кредити за доброволен пазар, не трябва да позволяваме на тези, които купуват кредитите, да претендират за „въглеродна неутралност“ или „неутралност на климата““, каза тя, като аргументира, че естественото, обратимо отстраняване на въглерод в селското стопанство не може да компенсира трайните емисии .

Запитан за проблема от EURACTIV, Войчеховски каза, че Комисията ще се погрижи да разработи законодателно предложение, което избягва двойното отчитане и зеленото измиване.

Полският комисар посочи, че само по този начин селскостопанският сектор може да изпълни своята роля за постигане на целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии.

Денорманди добави, че докато техническите въпроси все още се обсъждат, министрите са на една и съща политическа страница и всички са съгласни, че трябва да се избягва двойното отчитане.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X