Краставиците поскъпнаха с 13,7% за седмица

Вносните домати и зелето се търгуват с между 33,3% и 54,4% по-скъпо, отколкото по същото време на миналата година

Увеличение на средните цени на едро на всички плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата по това време на годината, отчитат в рамките на последната седмица експерти от Министерството на земеделието в Оперативния анализ на основните земеделски култури. Ръстът е от 2,3% при ябълките до 13,7% при българските оранжерийни краставици.

Още по-чувствителен ръст регистрира агростатистиката при цените в сравнение с тези отпреди година. Към началото на февруари 2022 г. картофите, вносните домати и зелето се търгуват с между 33,3% и 54,4% по-скъпо, отколкото по същото време на миналата година. По-умерено повишение на цените на годишна база се отчита при българските оранжерийни домати и краставиците (български и вносни) – в рамките на 14% – 23,6%, а слабо изразено – при ябълките (с 2,3%). Изключение прави червеният пипер, чиято цена е с 4,3% под миналогодишната. Данните в анализа са към дата 4 февруари, а в следващите дни имаше нов ръст в цените на сезонната земеделска продукция.

Спад е отбелязан при цените на зърнените и маслодайните култури, като за тях данните са към 2 февруари. Средно за страната ни към тази дата изкупните цени на пшеницата (хлебна и фуражна), слънчогледа и царевицата бележат лека корекция в посока надолу – между 0,5 и 1% на седмична база. Единствено ечемикът се изкупува на малко по-висока цена – с 0,4%.

Сравнението с аналогичния период на 2021 г. обаче сочи поскъпване на основните зърнени и маслодайни култури в границите от 8,7% (слънчоглед) до 42,2% (ечемик).

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X