Високо напрежение на зърнените пазари

Противоречивите информации за конфликта между Русия и Украйна и промените в агрометеорологичната обстановка в Южна Америка обусловиха запазването на обстановката на несигурност и висока спекулативна активност на зърнените пазари от двете страни на Атлантика

Европейските анализатори коментират, че крайно противоречивите изказвания и оценки на украинските, руските, американските и европейските политици объркват търговците и рефлектират за противопосочните ценови отклонения. Президентът на САЩ Джо Байдън непрекъснато предупреждава за неизбежността от нахлуване на руските войски в Украйна, а в същото време от Кремъл го контрират, че вече са към края изтеглянето на руските части от Беларус и границите на Украйна. В началото на седмицата украинските власти алармираха, че заради руските военноморски учения ще бъде блокиран износа на зърнени храни от украинските черноморски пристанища в Черно и Азовско морета. Министърът на аграрната политика и храните на Украйна Роман Лещенко обаче заяви, че не вижда проблеми при износа. „Понастоящем няма пречки за износа на украинско зърно, въпреки тревожните съобщения за възможна блокада на украинските пристанища поради военни учения на руския флот. По информация на пазарните оператори доставките се извършват в обичайния режим и не са регистрирани забавяния на пратките“, декларира министърът на 17 февруари.

В рамките на изминалите седем дни (11-17.02.) цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж се покачи с 3,50 евро, до EUR265/т, но цената на царевицата остана почти непроменена – около EUR250/т. Експортният пазар за европейското мелничарско и фуражно зърно запази високите стойности от предходния седмичен период – EUR274/FOB Руан за френска пшеница 11,50-12,50% протеин и EUR261/FOB Бордо (EUR237/FOB Руан и EUR227/FOB Бордо – 17.02.21 г. ).

Зърнените пазари в Русия и Украйна се характеризираха със слаб тон на ценовото развитие предвид въздържаността на големите купувачи. Според търговски източници цените на руската и украинската пшеница в рамките на седмичния период ерозираха с около 5 долара и в средата на седмицата пшеница с 12,5% протеин се предлагаше за износ от черноморски дълбоководни пристанища по около $315/т FOВ ($275-280/т FOB – 17.02.21 г.).

Обезпокоените от кризата в отношенията между Русия и Украйна вносителите на украинска и руска пшеница проявяват повишен интерес към други доставчици в региона.

На 17 февруари Държавната египетска агенция GASC информира за покупката на 180 хил. тона само румънска пшеница за товарене 1-10 април 2022 г

Количество тонаПроизходПродавачЦена FOB $ за тонФрахт $ за тонЦена C&F $ за тон
60 000РумънияViterra318,0020,55338,55
60 000РумънияAl Dahra318,0020,55338,55
60 000РумънияADM318,0020,55338,55

Търговските източници информират за нови големи сделки сключени през миналата седмица от Алжирската държавна зърнена агенция OAIC за вноса на мелничарска пшеница. Говори се за количество от 600-720 хил.тона по цени $345,50-347,00/т C&F (стойност и фрахт), като се предполага значимо участие на черноморско зърно в този обем.

Междувраменно руските фермери по време на конгреса на Асоциацията на селските стопанства и земеделски кооперации настояха за премахване на експортното мито, обезпокоени от незадоволителните темпове на износа. Тези дни и Държавната дума призовава за премахване или намаляване на митото при износа на зърнени храни от страната.

Игор Валентович

1 COMMENT

  1. Служба за селскостопански и промишлени инвестиции
    Нашата банка, за да предостави финансова подкрепа на фермери и агропромишлени оператори, стартира програма за финансиране на малки и средни предприятия.
    Офертите са валидни за всички сектори на дейност за сума от 10 000 евро до 2 милиона евро, които ще бъдат възстановени само с лихва от 2% годишно.
    Свържете се с нашата агенция по имейл за повече информация.
    Имейл: [email protected]

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X