Пламен Абровски: Няма причина картофите да бъдат изключени от обвързаното подпомагане, ако правителството си свърши работата

Председателят на Комисията по земеделие Пламен Абровски припомни при представянето на Стратегическия план на България за земеделието на МЗм, че през 2014 г. при идентични условия Комисията е разрешила подпомагането да е и за трапезни картофи, като подчерта, че за него ще е непонятно, ако и този път тя не го направи.

Към момента интервенцията за обвързано с производство подпомагане, която сме разработили и изпратили до членовете на Тематичната работна група (ТРГ), не ограничава картофите единствено и само до тези за нишесте. Това заяви Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“ в земеделското министерство по време на изнесено заседание на парламентарната Комисия по земеделие, на което беше представен Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони за 2021 – 2027 г.

„В момента интервенцията включва подпомагане за всички производители на картофи. Ние сме абсолютно наясно с текстовете, които са записани в регламента, знаем цялата предистория и всички усилия, които положи България за това производителите на трапезни картофи в у нас и още четири държави членки, които прилагат тази интервенция, да запазят помощта”, обясни директорът на „Директни плащания”, но побърза да уточни и друго:

„Въпреки това на последното заседание на съвета на министрите като компромис беше прието картофите за нишесте да са единствените, които да бъдат включени в списъка на обвързаната подкрепа“.

Така всъщност не се даде категоричен отговор на това дали трапезните картофи на практика ще получават през нови програмен период директната помощ, или не.
Стоянова увери, че в приложението на Стратегическия план ще бъде включен подробен анализ, показващ защо тази помощ за България е изключително важна. „Но това дали проектът на Стратегическия план ще се превърне във финален Стратегически план, зависи от оценката на Комисията и следващите 6 месеца”, заключи експерта на министерството.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X