Руската инвазия в Украйна взриви зърнения пазар

Цените на основните зърнени култури се изстреляха стремително нагоре след потвърждението на информациите за руската инвазия в Украйна. Най-стремителното покачване отбелязаха борсовите и експортните котировки на пшеницата в Европа и САЩ, тъй като става въпрос за военен сблъсък между държавите основни износителки на пшеница.

Reuters информира, че на 24 февруари по думите на съветника на президентската администрация украинските военни преустановиха търговското корабоплаване в украинските пристанища на Черно и Азовско море. По-рано Русия затвори руската акватория в Азовско море за трафик на търговски кораби, но запази руските черноморски пристанища отворени за корабоплаване, споделиха пред представителите на агенцията пет източника от зърнената индустрия.

„Пазарните участници се опитват да получат по-ясна картина за реалната военна ситуация от място. Според първоначалните доклади на корабните агенции, пристанищата в Азовско и Черно море все още не са засегнати пряко“, коментира европейски търговец пред Reuters. Впрочем независимо от това, че пристанищната инфраструктура не е засегната, военните действия дават основания на доставчиците за неизпълнение на задълженията по контракти поради форсмажорни обстоятелства на международните пазари

„Пазарите са изключително нервни и демонстрират безпрецедентен волаталитет” констатират представителите на авторитетната европейска компания Агрител, профилирана в разработката на стратегии за селскостопанските и агроиндустриалните пазари. Ценовите отклонения на европейските и американските фючърсни пазари наистина са рекордни. Например, вчера цената на мартенския контракт мелничарска пшеница на борсата в Париж (Euronext) отбеляза колебания в диапазон от март 2022 г., пшеницата отбеляза връх вчера по време на сесията – от 344 €/т и най-ниска стойност от EUR307,25/т до EUR340,00/т, т.е. вариация от 12% в рамките на деня.

На 24 февруари пшеницата затвори в Париж на равнище EUR316,50/т , тоест с драстично покачване от 29,50 евро в рамките само на един ден и с плюс 51,50 евро в рамките на седмичния период (17-24.02.22 г.). Средно с 50 евро поскъпна френското мелничарско зърно на експортния пазар – до EUR325/FOB Руан за пшеница 11,50-12,50% протеин (EUR247/т – 25.02.21 г.).

Украйна е и един от основните доставчици на фуражно зърно за световния пазар и блокирането на износа от там провокира стремително ценовото рали. В рамките на седмичния период котировките на мартенския контракт царевица в Париж скочиха с 30 евро, от EUR 249,75 до EUR280/т за мартенския контракт, като пиковите дневни стойности бяха около EUR305/т. Според търговски източници експортните цени на френската царевица в момента се движат около EUR301-303/т FOB в сравнение с EUR261/FOB Бордо на 17.02.22 г. и EUR232/FOB Бордо – 25.02.21 г.

По разбираеми причини ценовата информация от района на конфликта липсва.

Европейските експерти очакват запазване на високите цени на зърнените храни. „Що се касае за дългосрочна перспектива, то развитието на пазара ще зависи не само от трайността на конфликта, но и от способността на украинците да извършват работа на полето”, акцентират от Агрител.

Експертите очакват, че международните купувачи вероятно ще се сблъскат с анулиране на сключените договори от страна на продавачите и ще трябва да се преориентират към доставките на зърно, маслодайни семена и растителни масла от други региони.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X