Иван Кабуров: Настояваме държавата да намали ДДС ставката на продукцията на 9% и да поеме 50% от осигуровките на работниците

„Ситуацията в сектор „Земеделие“ се влошава с всеки изминал ден. Перспективите пред земеделските производители не са никак добри. Икономическата криза е безспорен факт и ние сме изключително потърпевши от нея. Опасенията ни са, че това, което се случва в момента, ще бъде гибелно за целия земеделски сектор и в частност за нас, оранжерийните производители„, това каза земеделският производител Иван Кабуров.

В тази връзка той изрази апелът на всички земеделци към Правителството да предприеме незабавни мерки за спасяване на българското земеделие. Те се изразяват в намаляване на  ДДС ставка на 9% върху произведената ни продукция за минимум 2 години, финансова помощ от 50% от държавата върху осигуровките на работници, наети на постоянен трудов договор в сектор „Зеленчукопроизводство“ и контрол върху нерегламентирания внос на зеленчуци от страни извън Европейският съюз – като Турция, Албания и Македония.

„Основният проблем при вноса на тези стоки се изразява в това, че няма реална представа за препаратите за растителна защита, с които са третирани културите. Най-често тези хербициди не са приети в ЕС и крият рискове за здравето на консуматорите„, беше категоричен Кабуров. 

По думите му,  Българските земеделци страдат, понасят загуби, губят средства и пазари. Високите сметки за електричество и газ са най-сериозният проблем пред нас.

„Именно затова  настояваме управляващите да поемат отговорност към българското зеленчукопроизводство с държавна помощ. Заради високата инфлация в страната се стигна до обезценяване на нашия труд и на производството ни„, уточни Кабуров.

Той коментира също, че ако не се предприемат спешни мерки за финансово подпомагане и компенсации за българските зеленчукопроизводители, рискуваме на родния пазар да остане само вносна продукция. При това положение, много българи ще загубят поминъка си, а работниците ще потърсят препитание в чужбина.

Земеделецът настоя контролните органи да влязат в своята роля и да правят нарочни проверки на всички камиони, които внасят зеленцучи в България от трети страни, извън ЕС, както това се прави при износа на зърнените култури. Проверяващите на границата да имат информация за реалната цена на стоката на  борсите в страната, за да може да бъде сравнена с тази на вносната. И, ако установят, че вносната продукция не е близка до тази на родните борси, да сезират проверяващите органи. 

Източник: https://pa1-media.bg/%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%86-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d1%8a/?fbclid=IwAR0tAXvVrocO5h6c8LzEpFNQoTd-9gkkW1-Qe7UYELefuiO1-GBDLyvTmQI

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X