Фермер от Бретан произвежда 1 милион литра мляко годишно

Филип Гарние управлява две стопанства, отглежда 120 крави с храна домашно производство и следи зорко за рентабилността

Френският фермер Филип Гарние от две десетилетия се занимава с животновъдство. Неговите крави Лимузин, еднатипично френска млекодайна порода, са симпатични и приветливи, добре гледани с храна „домашно“ производство. Към фермата на родителите си в региона Бретан, Западна Франция, той добави и имението на съпругата си, така че сега управлява две стопанства.

Фермерът произвежда собствен фураж

и само понякога му се налага да купува допълнително храна. На двете локации той отглежда 520 дка царевица за силаж, 310 дка зърнени култури (със среден добив 750 кг/дка), а останалите свободни пасища предоставя на лимузините . Общо Филип отглежда сега 120 крави и разполага със 1350 декара земя. Много би му се искало да закупи още (желанието му е да има за своето стадо 1600 – 1700 дка), но си дава сметка, че няма да му стигне работна ръка, която сега поскъпна много.

2

Сега на двете ферми се произвеждат ежегодно близо 1 милион литра мляко (производителността е до 8 хил. л. на крава), които стопанинът реализира по контракт с местния кооператив SODIAAL по цена 340 евро/хил.л. Филип се колебае колко точно е неговият доход – движи се между 1000 и 1500 евро на месец. Разходите обаче се увеличават (за логистика, отопление, услуги, работна ръка) – повишават се с 5 –7% годишно, докато цените на млякото се увеличават едва с 1%.

За да запази рентабилността, фермерът взе решение да увеличи обема на производството на мляко. Ето защо започна глобална реконструкция на родителската ферма. Подобриха се условията за животните и технологията за отглеждане на царевицата за фураж, защото качеството на получената продукция е също важна съставка в цената.

След окрупняването на фермата Филип Гарние разчита, че още от следващата 2020-а ще получава над 1 милион литра мляко годишно. За реконструкцията той похарчи 260 хил. евро и инвестира още 200 хиляди. Всички средства са получени чрез заеми. Креди (сега лихвите са под 2%) фермерът ползва вече от 15 години. Признава, че със собствени пари

можеш криво-ляво да преживееш, но не и да се развиваш

До 2015 г. във Франция действаха квотите, които ограничаваха количествено производството на фермерското мляко. Те бяха обвързани включително и с количеството декари: от общия масив трябваше да се произвежда по-малко мляко. Затова формално семейното имущество си оставаше раздробено.

3

Благодарение на отменянето на квотите, в стопанството започнаха да произвежда два пъти по-голяма продукция. Но семейство Гарние не бърза с оформянето на обединението, тъй като бюрократичната система си остава дълга и скъпоструваща.

Важно е, че самият Филип и неговата съпруга имат специално агрономическо образование. Без него на фермерите не отпускат дотации за хектарите земя и за млечните крави.

С отмяната на квотите, разказва Филип, много от неговите съседи преминали към производство на биомляко. Тогава маржът е по-голям. Но разхвърляните участъци усложняват много сертификацията. Затова Гарние засега няма да се заеме с органика.

Технология срещу рисковете

Своята силажна царевица с различна генетика фермерът отглежда по три различни технологии, за да избегне рисковете от променливото време. Климатичните промени са много забележими. Така например през последните години времето за сеитба и прибиране на реколтата се измести с 10 дни. Фермерът експериментира със сроковете и с хибридите с различни срокове на зрялост. С избора на генетика помагат експерти от специализирания институт ARVALIS – фермерът се доверява повече на независимите експерти, отколкото на представителите на компаниите производители.

4. Силажите

Част от културите е покрита със специална синтетична материя, която се саморазлага. Такава царевица се засява в средата на май. Фермерът съзнателно отива на по-големи разходи: в технологията с покривния пласт той инвестира 400 евро повече на хектар. Твърди, че толкова му струват спокойствието и сигурността. Получава се и повече сухо вещество под пластиката. Цялата реколта се събира в края на септември.

На съседното поле фермерът е засял участъци по традиционната технология през юни. Културите там ще узреят до средата на октомври.

Съществуват много ранни хибриди в сеитбооборота след ечемика. Фермерът разказва, че тази царевица се адаптира добре към биогазовото производство и неговите съседи практикуват и това направление. Но това е отделен бизнес. Фермерът не планира да се занимава с нишови култури. Смята, че почвите и климатът способстват най-вече за растежа на фуражната култура, защо да се товари и с други грижи.

Филип сам разработва рецептурника на храните на своите любими лимузинки. Разбира се, той кани специалисти за консултации, заедно внимателно следят за влиянието на дажбата върху състоянието на животните и качеството на млякото.

Най-животновъдният регион на Франция

Фермерското семейство Гарние е типично за района Бретан, разказва Сабин Батеж, управителка на Асоциацията на производителите на царевични семена (A.G.P.M.)

5. Силажът се прибира до срая на октомври

В исторически план районът е бил много беден, докато държавата не започнала да подкрепя нови направления в развитието на селското стопанство. В резултат на това 4% от населението на Бретан сега работи в селскостопанския сектор, въпреки че общият показател за Франция е два пъти по-малък, или 2%. По-специално, регионът е лидер в иновативното развитие на млекопроизводството. И още: тук се отглежда всяко трето френско пиле. Общо в региона работят 26 хиляди ферми.

Сабин Батеж е уверена, че основните предимства на региона са комбинацията на земеделските и животновъдните стопанства и преработвателната инфраструктура – млекозаводите, кланиците и пр.

Знаменателно е, че именно в централния град на региона – Рен, се провежда ежегодно едно от най-големите изложения за животни във Франция, SPACE. То сериозно претендира за международен статут и допринася за развитието на Бретан.

Популярни и в Париж

Кооперативът SODIAAL не щади средства, за да промотира продукцията си и всяка година участва в трите най-големи селскостопански изложения във Франция. Мениджърът на кооператива Оливие Гафе казва, че фермерското обединение прави производителите по-силни и им помага активно да излязат на пазара. „Успяхме да обединим нашите усилията с големите преработватели, да привлечем мениджъри по продажби не само на вътрешния, но и на външния пазар“ – допълва Гафе.

Сега SODIAAL е добре позната марка, търсена от много клиенти, включително и от парижани. Купуват неговите млека, йогурти, сухите детски смески, сирената. Бретанецът Филип Гарние е горд, че с труда си е причастен към този популярен бранд.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X