Добрата техника винаги се радва на силно търсене от земеделците

Поръчките за машините на компанията през настоящия сезон счупиха всички рекорди

Ангел Върбанов

Българските земеделци знаят, че когато става дума за HORSCH, могат да бъдат спокойни. Това е един от случаите, в които името на бранда се е превърнало в гаранция за качество и безотказна работа. За земеделците HORSCH не се свързва само с понятието „машина“, а означава много повече. Защото всяка една машина на немската фирма е създадена, разработена и усъвършенствана ръка за ръка с фермерите и учените, в съответствие с прогнозите и тенденциите за бъдещето на земеделието. Когато става дума за техниката на HORSCH, става дума за визия, за бъдеще, за концепция за поне 10 години напред. Повече от 40 години фирмата създава едни от най-печелившите, най-прецизните и реномирани сред земеделците в цял свят машини за почвообработка, сеитба и растителна защита. Предвиждайки бъдещето и изпреварвайки го. Това е духът на HORSCH. Духът, който е въплътен във всяка една машина с тази марка, независимо от нейния тип и къде по земното кълбо работи.
Техниката на HORSCH винаги е търсена от българските земеделци. Изключение нямаше и на изложението АГРА 2022 в Пловдив, където представителният щанд на АГРОТРОН-М, официален търговски партньор на HORSCH за България, беше задължителна спирка за всички посетители. Там разговаряхме с г-жа Петя Дайнова, представител на HORSCH за България, която сподели за читателите на „Гласът на земеделеца“ последните новини около бранда.
– Преди войната в Украйна общият обем на поръчките за 2022 г. беше над 30 на сто от това, което обикновено реализираме чак през септември. Конкретно за България, оборотът е 2,5 пъти по-висок от този, които правим през последните 2 години и отчитаме в края на годината. Сега започваме годината с 2 пъти и половина по-висок обем на поръчките и вече продадена стока. Към настоящия момент разполагаме с малко налични бройки свободни машини. Всички поръчани и недоставени машини, които чакат производство, са с крайни клиенти. Към момента нямаме възможност и да доставим нови такива на клиенти, които желаят, за 2022 г. По-реалистичният срок за доставка е 2023 г. На фона на войната и спирането на доставките за Русия е вероятно да има някакви промени и освободени машини оттам да бъдат пренасочени към други пазари. Към тях има голям интерес, защото са вече готови.


Проблем на всички европейски производители на земеделска техника е, че въпреки големите заявки, производството не може да бъде коректно планирано поради липса на отделни елементи, които идват от внос и търпят забава, най-вече заради нарушените световни доставки от пандемията, а сега вече и от войната в Украйна.
Фактор са и променящите се цени както на горивата, така и най-вече на метала. От средата на годината се планира промяна за новите фючърси на стоманата. Това ни поставя в ситуация отново да не знаем какво ще се случва с цените. Скокът през миналата година беше голям. Имаше увеличение в стойността на машините с над 10% като крайна цена. Прогнозираме, че ще има и допълнително покачване, което засега не е уточнено.
Относно продуктовата гама на HORSCH, още през септември, когато компанията се подготвяше за участие в изложението Агритехника в Хановер, презентирахме новостите. В момента се правят доработки и като цяло се работи в посока подобрения. Има проекти в изпитателни срокове.
На изложението в Пловдив успяхме да представим сравнително голяма част от техниката, която продаваме. Не всичко, тъй като е въпрос на доставки и производство. Новост са навесните сеялки за пролетна сеитба, към които има голям интерес. Самоходната пръскачка, която беше представена и миналата година на изложението БАТА АГРО, отново е в центъра на експозицията ни. Държа да отбележа, че независимо от сравнително високата й цена, има изключително голям интерес към тази машина и много реални покупки. Агротрон-М направи поръчки за над 20 машини с пълно оборудване, които вече са продадени на крайни клиенти, и се очаква доставката им.
– От новите машини, представени от HOSCH преди Агритехника, към коя проявиха най-голям интерес българските фермери?
– Една от най-интересните машини беше навесната пръскачка, която е абсолютна новост като продукт за HORSCH. Leeb CS e шампион по отношение на компактност, техническо изпълнение и лесна употреба.
Прикачването става бързо и лесно. Машината е с работни ширини от 15 до 30 метра, а земеделците имат избор измежду 1400, 1800 и 2200-литров резервоар. По отношение на воденето на щангите, от HORSCH залагат на добре познатата уникална система Boom Control за автоматично водене на щангите и поддържане на точната, възможно най-ниска, работна височина и при висока скорост. 25 см е разстояние между дюзите. Оборудвана е с уникалните за марката пулсиращи дюзи.
За съжаление, тази машина все още я нямаме налична. Очакваме голям интерес към нея от страна на по-малките фермери, но не само от тях. Машината е интересна и за тези, които не искат да влизат в малките парцели с тежка техника. Нивото на оборудване с нищо не отстъпва на големите прикачни пръскачки.
Но като цяло, земеделците проявяват интерес към всички машини от цялата ни продуктова гама, зависи кой от какво има нужда в стопанството си. Март е прекрасен момент за поръчка на почти всякакъв вид машини и инвентар.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X