Euroaktiv съобщава, че 9 държави трудно ще се подготвят за новата ОСП

Фермерите от Вишеградските страни, както и България, Литва, Румъния, Хърватия и Естония очакват трудности при подготовката за новия програмен период на ОСП, съобщи и Εuroaktiv.

Медията подробно обяснява, че представители на най-големите селскостопански организации от тези държави съвместно призовават за временно отлагане на реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, както и на други екологични мерки.

Цитира се съвместното изявление, публикувано на 1 април, подписано от представители на най-големите селскостопански организации от Чехия, Унгария, Полша и Словакия, заедно с техните колеги от България, Литва, Румъния, Хърватия и Естония, в което след среща в Братислава миналата седмица, те вече виждат по нов начин бъдещето на европейското селско стопанство във връзка с руската агресия в Украйна.

Подчертавайки загрижеността относно проблемите, пред които са изправени страните по границата с Украйна и близо до нея, поне през следващите няколко месеца, те предупреждават, че фермерите в тези райони очакват трудности при подготовката за новия програмен период на ОСП.

Затова призовават за „корекции или временно отлагане“ на всички производствени ограничения.

Комисия е призована да обмисли и временни изключения за някои условия, включително мерките за екологизиране и агроекология и климат във втория стълб на политиката за субсидиране на земеделието.

Асоциациите на земеделските производители също така подчертават, че е необходимо преразглеждане на времето за постигане на целите на Европейския зелен договор, а създаването на регулаторна рамка за въглеродното земеделие да бъде отложено.

Засега няма отговор от ЕК какви мерки смята да обсъди.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X