След градушка, реагирайте незабавно

Тази година на много места паднаха градушки, които за броени минути съсипват труда на стопаните. Опасността от тях все още не е преминала, затова трябва да знаете как да реагирате след подобно природно събитие.
Повредите по земеделските култури след градушка са различни и зависят от силата, едрината на ледените късове и продължителността на явлението.
По зеленчуковите култури и дръвчетата те се изразяват в разкъсване на листа и стъбла, пречупване или нараняване на леторасти, клони, плодове. Освен това за наранените от ледените късове растения се налага да се полагат много повече грижи, без винаги това да се отплаща.
Там, където растенията не са на 100% унищожени, се налагат бързи спасителни мерки, които до голяма степен помагат за възстановяване на културите.
Мерките са според повредите
В зависимост от повредите съответно са и мерките, които трябва да се предприемат от стопаните за опазване на растенията от неблагоприятните последици на градушката. Най-добре е веднага след събитието (до 24 часа) да се направи пръскане на всички засегнати култури. Целта на това третиране е бързото зарастване (калциране) на раните, за да не се превърнат те във входни врати за причинителите на болести.
Подходящи са медсъдържащите фунгициди
Този процес се благоприятства от фунгициди, които съдържат елемента мед. Такива са бордолезов разтвор 1%, Купроцин супер М – 25 г, Шампион – 30 г и друти. Дозите са за 10 литра вода.
Листните торове
с калций имат
оздравително действие
Освен медните фунгициди, добро калциращо действие имат и листните торове с високо съдържание на елементите калий и калций. Третирането с тях може да стане в комбинация, заедно с фунгицида.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X