Себестойността на сеитбата на царевица в Испания се е увеличила с 200 евро/ха

Някои фермери тестват „репелентна царевица“ срещу врани

Нарастващите разходи за торове, гориво, семена и фитосанитарни препарати, както и за фуражи и зърнени култури, регистрирани през последните месеци, оставят своя отпечатък върху пролетната кампания 2022 г. в Испания, пише порталът www.campogalego.es.

„Докато някои фермери намаляват площите, други, напротив, увеличават хектарите с царевица, за да направят националният животновъден сектор независим от внос от доставка на скъпи фуражи от чужбина.

Кампанията е динамична, благодарение на слънчевото и сухо време. Например в кооперацията Ganxabar в Мазарикос (Коруня)  700-е хектара, които обикновено се обработват, вече са засяти.

„Беше бърза сеитбена кампания, въпреки че започнахме с почти десет дни закъснение“, казва Адриан Кундинс, управител на кооперацията. - Обикновено тук започват да сеят царевица около 20 април, но тази година се отложи за първата седмица на този месец май. Така миналата година до 25 април цялата царевица вече беше засята. Настоящата кампания добави около 20 хектара царевица, включително нови парцели и малко земя, която преди е била постоянно пасище. Нашата кооперация отдавна е отдадена на идеята за самозадоволяване, така че това не е нещо ново или произтичащо от покачващите се цени на зърното. Работим за постигане на заместване на вноса от дълго време.”

Кооперативът също така засява "репелентна царевица", за да избегне нападението от врани. Сега голяма част от семената започват да покълват и все още не са пострадали от нападения на птици,  отбеляза Кундинс.

Въпреки увеличението на производствените разходи, свързани с торове, дизелово гориво, самото засяване и фитосанитарни препарати, ръководството на Ganxabar реши да не съкращава разходите за торове, чиято цена на хектар се е утроила.

„Разбирам, че желанието да се пести от тор прави фуражите по-скъпи. В краткосрочен план е така. Но в дългосрочната стратегия е необходима производителност. Единственият начин за намаляване на цените е да имаме повече килограми на хектар, а без инвестиции те не се постигат”, обяснява Кундис.

Според някои оценки разходите за засяване на царевица в Испания в тази кампания са се увеличили с около 200 евро на хектар.

Прогнозите показват, че увеличението на производствените разходи ще се прехвърли върху храните и крайния потребител до няколко месеца, тъй като засега фермерите продължават да произвеждат мляко и месо от миналогодишните фуражи, все още на достъпни цени.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X