Всичко в земеделието започва от добрите семена

Австрийска селекция дава добри добиви и на бедни почви

Началото е в качествените семена, но културите трябва да се отглеждат по всички правила – твърди управителката на „Сортови семена 2002“Анита Гешевска, която показа пред фермери опитните си парцели с пшеница, тритикале и ечемик

Ася Василева,
с. Радишево, Плевенско

Прецизно подреден стопански двор, където всяко нещо беше намерило точното си място. Високопроизводителна техника от най-престижните марки трактори, комбайни и почвообработващи машини бе старателно измита и подредена като в шоурум, а зад тях се извисяваха огромни силози за съхранение на зърно. Модерна административна сграда, която по нищо не остъпва на сградите на най-престижни фирми в големите градове, заобиколена от перфектно озеленен двор… Всичко това прави приятно впечатление още щом прекрачиш портала на фирма „Сортови семена 2002“ ЕООД Плевен, в с. Радишево. Посреща ни любезно собственичката и управител на фирмата Анита Гешевска. Жената, която не се плаши от трудности, а ги приема като предизвикателство и винаги намира решение.

Денят на посещението ни, разбира се, не беше случайно избран. Бяхме поканени на Открития ден на полето, организиран от Анита Гешевска заедно с партниращи фирми, занимаващи се с търговия на семена и торове.

Събитието уважиха много фермери от Северозападна и Централна Северна България, повечето от които клиенти на „Сортови семена 2002“ от самото й създаване преди повече от 15 години. Анита Гешевска е спечелила тяхното доверие, защото познава отлично продуктите, които им предлага, и никога не подвежда клиентите си. Освен това тя е не само производител на висококачествени семена, а осъществява производство и на стокова продукция.

Съвсем близо до стопанския двор, на полето бяха стриктно подредени опитни парцели с пшеница, ечемик и тритикале от известната австрийска фирма ЗААТБАУ Линц. Освен житни култури, компанията предлага и рапични хибриди, слънчоглед от всички технологии, царевица, всички бобови култури, пролетен фуражен високопротеинов грах за зърно, който не поляга и дава много високи добиви. Австрийската селекция се слави с високото си качество, затова Анита Гешевска се е спряла именно на нея, за да популяризира и прави семепроизводство на нейните сортове и хибриди, които задължително тества предварително. Пшениците, които тя предлага, са висококачествени, защото знае, че в България зърнопроизводителите имат традиция да изискват не само количество, но и качество.

Технологични детайли в опитните парцели

 „Идеята е да покажем тези семена, които са направени върху сиви горски почви, за да се види потенциалът на сортовете от тази селекция“, каза пред колегите си Анита Гешевска. И продължи: „След торенето сме засели семената, валирали сме и при височина на посевите 8-10 см сме внесли калциево-амониев нитрат, тъй като освен глинести, почвите ни са и кисели. След това сме направили още две подхранвания с по 10 кг азот – едното през февруари, а другото през април. Пролетта сме приложили хербицид срещу житни и широколистни плевели, като заедно с него сме внесли и фунгицид срещу болестите. Ползвали сме и листни торове, съдържащи аминокиселини. Това е приложената технология при тези семена“, запозна подробно гостите си Анита Гешевска.

Земеделските производители с интерес наблюдаваха опитните парцели с всеки внесен сорт от висококачествената австрийска селекция на тритикале, ечемик и пшеница.

Домакинята на събитието уточни, че всичко това е направено не на плодородна почва, а на сиви горски почви, които преобладават в района. Те се характеризират с по-слаба продуктивност, по-трудно се обработват, защото са глинести и имат кисела реакция. Въпреки това не маловажно условие обаче, ако се използват качествени семена, подходяща техника и агротехника, резултатите са налице. Доказва го състоянието на посевите в опитните парцели., подготвени от професионалистката.

Как се постига всичко това? Анита Гешевска не крие тънкостите в професията от своите клиенти, а добронамерено ги споделя. Според нея всички детайли са важни – началото, разбира се, е в качествените семена, но те трябва да се отглеждат по всички правила.

Качествените семена са в основата на добрия добив

Правим семепроизводство само на предварително изпитани и одобрени от нас сортове, казва Анита Гешевска

Управителят на „Сортови семена 2002“ Плевен Анита Гешевска се занимава със земеделие от 2000 година, като е наела земя в землището на с. Радишево, Плевенско, а базата е нейна собственост. В момента обработва 12 хил. декара земя, на 1/3 от които прави семепроизводство от полски култури.

Г-жо Гешевска, това е доста сериозна площ за семепроизводство. Семена от кои култури правите?

Произвеждаме семена от пролетни, есенни и многогодишни полски култури – пшеница, ечемик, ръж, тритикале, грах, фий, овес, люцерна.

Не споменавате царевица и слънчоглед, как се справяте със сеитбооборота?

Почвите ни са сиви горски, доста неблагоприятни за царевица и слънчоглед, затова не отглеждаме тези култури. Но на тези, с които работим, успяваме достатъчно добре да си правим правилен сеитбооборот.

Какво показахте на вашите гости и клиенти – земеделски производители от Централна Северна и Северозападна България на Открития ден на полето?

Представихме австрийските пшеници, ечемиците, тритикале, ръж. Нещата, които са най-подходящи за нашите сиви горски почви. От много години опити, с най-различни други селекции, установихме, че техните семена най-добре подхождат на нашите високопланински глинести почви.

Кои са вашите клиенти за семена?

Обслужваме фермери от цяла България, но най-много работим с тези от Северозападна България.

Кои са критериите, по които преценявате от кои сортове на различните култури да правите семепроизводство?

Ние не сеем всичко, а подбираме само тези сортове от изброените култури, които преценим, че са подходящи за нас. Изпитваме ги предварително на нашите полета и никога не препоръчваме на земеделските производители нещо, което при нас не се е получило. Ако даден сорт от някоя култура, който сме закупили, не се е получил добре, например пшеница без достатъчно протеин или глутен, не правим семена от него и не го препоръчваме на клиентите си.

Ние не сме голяма фирма, но сме си систематизирали нещата и сме затворили цикъла – от полето семената отиват в нашата база, изчистваме ги, пакетираме ги, семеконтролираме ги. Правим малко, но мога да кажа – бутикови семена. Не непременно големи количества и на всяка цена. Правим само нещата, които ни харесват. Например, от селекцията на Заатбау си избираме само нещата, които са станали добре при нас. Защото, ако те са успяли да станат добре в нашите лоши условия, значи при колегите ще станат още по-добре. Затова предлагаме само неща, които при нас са се получили.

Къде правите заготовка на семената?

Семената заготвяме в две големи станции в нашата база в с. Радишево. Едната станция е с производителност 60 т на час. Другата е с по-малка производителност, защото е за по фини семена – тя може да почиства и най-дребносеменните култури на фуражните треви, отглеждани на нашите полета. Освен това имаме голяма станция за почистване на люцерна, където почистваме и декускутираме както люцерновите семена, които отглеждаме, така и на други колеги, които нямат база за тази дейност.

Упражняваме много сериозен контрол по семепочистването и по апробацията. Контролът е лично наш. Семената, разбира се, подлежат на семеконтролна инспекция. Но въпреки това ние упражняваме наш, самостоятелен контрол. Имаме лаборатория. И нещо, което видим, че за нас не се получава, не го пускаме на пазара.

Как предлагате семената на вашите клиенти?

Семената от полето влизат в семепочистващите машини, откъдето излизат както нетретирани, така и третирани, според желанията и заявките на клиентите ни. Може да са пакетирани в малки чували, а и в биг бегове. Също така извършваме и услуги на клиенти, които искат ние да им заготвим семената, тъй като имаме тази възможност и капацитет. По желание на клиента можем и да ги обеззаразим. Освен това ние осигуряваме и съдействаме за сертифицирането и получаването на документи от семеконтролните органи.

Какво предлагате тази година?

Тази година на земеделците предлагаме ръж за биомаса и ръж за зърно. Предлагаме тритикале, което е много високодобивно и няколко вида ечемици – Кармина, Аделина, както и нов сорт двуредов ечемик. Пшениците, които предлагаме са много високопротеинови и с много високи хлебопекарни качества. На пазара предлагаме само премиум пшеници.

В момента много актуални са междинните култури, произвеждате ли семена от тях?

Да, в „Сортови семена 2002“ ЕООД произвеждаме и предлагаме семена и от междинните култури – тревна смеска, детелина, грах.

Увеличава ли се търсенето на пшеница с високи хлебопекарни качества в България?

Определено тази година имаше сериозно търсене и по-висока цена. От тази година има сериозно разграничение на цената между фуражната пшеница и пшеницата с високи хлебопекарни качества.

Имате ли любими култури?
Да. Любими са ми тритикалето и ръжта. Тритикалето е кръстоска между пшеница и ръж. Културата е много устойчива. Тритикалето носи гена на ръжта. И двете култури не се нападат много от болести, по-диви култури са, а и добивът при тях е по-голям.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X