Неприятели дебнат зърното

Английският производител Джим Калкът от Оксфордшър споделя как да се предпазим от вредители и да намалим рисковете при съхранение на реколтата

За всеки фермер, който е инвестирал значителни средства и време в добива на тонове зърно, а сетне вижда как пред очите му част от зърното се похабява или му режат от цената заради недобро съхранение, е истинска драма. Тя обаче може да се избегне, в което ни убеждава опита на английски производител от графство Оксфордшър.
Джим Калкът отглежда на около 440 ха пшеница, рапица и боб във фермата си в Хемптън, близо до Банбъри. Той  предпочита да продава една част от продукцията си рано, но  задържа голямо количество с надеждата за по-добри цени.  Затова за него и за неговия екип е от огромно значение перфектното почистване на складовите помещения, където се съхраняват 4000 т зърно.
Основният проблем са насекомите като зърнената гъгрица, зърнените бръмбари и зърнопробивачите. Гризачите също трябва да се държат вън от склада.
Г-н Калкът обяснява как успяват да намалят рисковете от проблеми при съхранението в новия склад за 2500 т зърно.
1. Почистват се всички остатъци от стените, подпорите, вентилационните шахти и други повърхности от нивото на покрива. Пукнатините също трябва да бъдат прегледани и почистени от остатъци от зърно, което може да приюти нови популации от насекоми до следващата жътва.
2. След като всичкото остатъчно зърно е съборено на пода, то се събира и изнася за изхвърляне или изгаряне.
3. Там, където подът е напълно пометен от зърно и прах, се поставят залепващи капани, за да се засече и следи популациите от насекоми.
4. Фермерът е приспособил 400-литрова наземна пръскачка Харди, за да третира складовете си. Телескопичeн разпръсквач с широк ъгъл и силна струя осигурява бързо третиране и позволява на оператора да достига до труднодостъпни места.
5. Използват K-obiol (делтаметрин) за третиране на повърхностите, който осигурява двумесечна защита от основните вредители, освен акари. Акарите се развиват добре само при влажни условия, така че добре изсушеното и проветрено зърно е защитено от тях.
6. Добрата хигиена на склада е ключ към предпазването от мишки и плъхове. „Запушете потенциалните входове и поддържайте чистота и ред и около склада – съветва от опит г-н Калкът. – Само ако намерите следи от гризачи – изпражнения или нагризвания – трябва да поставите примамки в склада. Примамките трябва да се отстранят, когато проблемът изчезне, за да се избегне отравяне.”
7. Ако е имало проблем с насекоми през предходната година или са намерени вредители в примамките, трябва да се пристъпи към инсектицидно третиране.
8. След като складът е изпразнен, той се пръска веднага, включително покривното пространство. Ако няма следи от насекоми, само основното почистване е достатъчно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X