Германските фермери се опасяват от фалити поради поскъпване на торовете и поевтиняване на зърното

Цените на торовете в Германия растат, а на зърното – падат. При това на световните пазари цените на торовете вървят надолу.

„Цените на азотните торове през изминалата седмица в Германия се повишиха. Причината е поскъпването на природния газ на европейските пазари и намаляването на производството им. Много фермери се опасяват от ефекта на ножицата – непрекъснато растящи цени на торовете и в същото време падане на цените на зърнените култури, които все повече се отдалечават от максимумите, постигнати в периода март-май 2022, пише германският анализатор д-р Олаф Зинке в статия за Аgrarheute.com. – Съобщения за затваряне на заводи засега няма, но проблемите на фермерите и търговците, желаещи да купят сттоки, продължават да нарастват. Основният фактор, който задържа доставките на газ беше техническоо обслужване на газопровода „Северен поток-1″, най-големият, по който руският газ постъпва в Германия. Ако подаването на газ по него не бъде възстановено, това ще бъде фиаско за производството на торове и снабдяването на земеделието с необходими ресурси“.

Освен с цените на газа, ръстът в цените на торовете се обяснява с повишеното търсене в Европа, дефицитното предлагане от Северна Африка и много слабото евро, което автоматично увеличава цената на вносните стоки, отбелязва аналитикът Мариус Харик на френският земеделски портал Terre-net.

Но на световния пазар на торове ситуацията е различна. За около два месеца световните цени на торовете рязко паднаха в сравнение с многогодишните максимуми, които се наблюдаваха по-рано през годината, каза Марк Зриби, ръководител на отделът за търговия със зърно на FranceAgriMer.

В същото време складовите наличности в производителите през юни се увеличиха поради ценовите фактори, които задържат покупките. Индия закупи едва 500 000 тона карбамид, много по-малко от очакваните 1,5 млн. тона.

Изглежда цените на карбамида и амония в ЕС растат по геополитически причини – поради поскъпването на природния газ в Европа. В началото на миналата седмица *(18-24 юни) в германските пристанища 1 тон КАС се търгуваше за 747 евро. Това е с 40 евро повече отколкото в началото на юни. Цените на карбамида отново превишават 900 евро за тон, което е с 10 евро повече от преди седмица и с 65 евро повече отколкото в началото на юли. За най-важният фосфорен тор – диамониевият сулфат през миналата седмица търговците са искали 1130 евро за тон.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X